Osm procent Čechů láká práce v zahraničí, Slováci jsou mnohem mobilnější

Každý dvanáctý uchazeč chce odejít za prací do zahraničí podle analýzy databáze životopisů na pracovním portálu Profesia.cz. Na základě reprezentativního průzkumu společností Profesia a Focus deklarovalo zájem o práci v zahraničí na Slovensku až 43 % dotázaných.

"K větší flexibilitě Slováků přispívá nejen horší situace na trhu práce, kde je podíl nezaměstnaných osob 14,41 % (7,7 % v České republice), což znamená, že bylo v dubnu na slovenském úřadu práce registrováno 388 948 osob (565 228 v České republice). Především nejmladší Slováci nedělají rozdíly, zda se přestěhují za prací v rámci Slovenska nebo odejdou do zahraničí. Nejčastěji také za prací odcházejí vysoce příjmové skupiny.

"Naopak dvě třetiny uchazečů nejsou ochotny v České republice dojíždět nebo se přestěhovat za prací ani do jiného kraje.“ dodává Kateřina Jaroňová z pracovního portálu Profesia.cz.

Lidé chtějí nejčastěji pracovat u našich západních a jižních sousedů

Podívali jsme se na životopisy lidí na Profesia.cz, kteří za posledních 12 měsíců hledali práci v zahraničí. Polovina těchto uchazečů je ochotna přestěhovat se do Německa. Následuje Rakousko s podílem 34 procent, Velká Británie (31 procent), Holandsko (17 procent) a Švýcarsko (16 procent).

Tabulka 1: Přehled TOP 10 států, kam lidé chtěli odejít za prací do zahraničí

Přehled TOP 10 států, kam lidé chtěli odejít za prací do zahraničí
Zdroj: www.profesia.cz

Tři čtvrtiny kvalifikovaných dělníků jsou ochotny jít do zahraničí

Práci v zahraničí hledají převážně kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách, kteří představují 78 % podíl těch, kteří za posledních 12 měsíců chtěli odejít za prací do zahraničí. Polovinu představovali pomocní zaměstnanci, dalších 34 % tvořili kvalifikovaní techničtí zaměstnanci.

Tabulka 2: Uchazeči podle úrovně pozic, kteří chtěli odejít za prací do zahraničí

Tabulka 2: Uchazeči podle úrovně pozic, kteří chtěli odejít za prací do zahraničí
Zdroj: www.profesia.cz

Uchazeči o práci hovoří 36 jazyky

V květnu dvě pětiny životopisů na Profesia.cz deklarovaly znalost angličtiny. Následovalo 7 594 uchazečů s němčinou a 3 644 se znalostí ruštiny. "Znalosti jazyků u uchazečů jsou podle potřeb jazykových znalostí z nabídek práce nedostatečné. Angličtinu vyžadují zaměstnavatelé u 57 % nabídek a němčinu u 18 % nabídek.“ řekla Jaroňová.