Plenkyvpraci.cz: S.O.S pro matky na mateřské!

Nový progresivní portál plenkyvpraci.cz chce změnit pohled na ženu pracující při mateřské a nabízí praktické rady matkám i firmám k částečným úvazkům.

Máte půlroční dítě, chcete pracovat aspoň na částečný úvazek a nevíte si rady? Mají o vás v práci zájem, ale nechcete do práce kvůli vašemu okolí? Nevíte, zda pracující žena při mateřské, která do zaměstnání nemusí z existenčních důvodů, je kariéristka nebo je to normální? Bojíte se, zda kombinaci práce a malého dítěte zvládnete obojí ve stejné kvalitě? Zajímá vás, jak podobné věci řešily známé manažerky, podnikatelky nebo populární osobnosti?

Proto je tady web plenkyvpraci.cz, první svého druhu v ČR.

Co spojuje moderátorku ČT Jolanu Voldánovou, přední návrhářku Táňu Kovaříkovou a známého headhuntera Jana Bubeníka? Jsou rodiči a vědí, jaké to je mít „plenky v práci“. Plenkyvpraci.cz – to jsou rozhovory, praktické rady, inzeráty, diskusní fóra a zkušenosti žen různých osudů.

„Průzkumy uvádějí, že pouze 6% lidí v ČR pracuje na částečný úvazek, průměr v EU je přitom 20% (zdroj: UnicreditBank). Více než 80% zaměstnavatelů nestojí o flexibilnější formy práce (zdroj: výzkum společnosti Manpower). A nakonec: 39% zaměstnanců uvažuje o přechodu na alternativní formu pracovního úvazku (průzkum LMC/1000 respondentů). Lidé o částečný pracovní úvazek mají zájem, především matky s dětmi. Firmy ale nejsou na změnu společenského klimatu připravené,“ říká autorka projektu Jana Vyhlídalová.

„Nechceme demonstrovat a pořádat happeningy před Úřadem vlády, chceme drobnými krůčky pomáhat těm, co mají o práci zájem a firmám zase dávat příklady, že zaměstnání takového člověka jim může prospět. Z byznysového i lidského hlediska,“ dodává spoluautorka Božena Řežábová.

Názory hromadící se na webu už v předvečer startu, dokazují naléhavost tématu:

Pracuji, protože chci myslet i na něco jiného, než jestli malý papal či ho nebolí bříško. Nechápu, proč si o mně myslí, že jsem kariéristka“ (Petra, 30 let, zaměstnanec),

Pocity izolace a především strach z toho, že postupně po profesní stránce zakrním a po nějakém čase budu už jen a pouze šišlat, se dostavily přibližně po roce. Celý první týden, měsíc, dva, tři jsem přemýšlela, jestli dělám dobře. Proč jsem v práci s cizími lidmi místo abych byla se svým vlastním dítětem. Proč se stresuji v kanceláři, když bych mohla být ještě dva roky v klidu doma. A nebylo jednoduché uhájit tento postoj ani před kamarádkami, profesionálními matkami…” Klára V.

Mně se dostala úžasná nabídka, učit na zkrácený úvazek na střední škole. Byl to pidiúvazeček.. Někdo by mě snad mohl nazvat krkavčí matkou, že jsem 3 dny v týdnu odcházela od v té době dvouměsíčního dítěte a musím přiznat, že i já sama jsem měla ze začátku jisté výčitky. Navíc, výdělek jsem z velké části projezdila. Avšak, efekt, který na mě tato práce měla po psychické stránce je pro mě daleko hodnotnější než finanční přínos.” Martina K.

Podělit se o práci v rámci jedné pozice, začít pracovat v jiných hodinách, z domova – to všechno už je v Česku možné. Neplatí to ale pro všechny firmy a zdaleka ne také pro všechny typy pozic.” A. Knoblochová, HR konzultant

Na české mediální scéně neexistuje srovnatelný projekt, který by nabízel osobní inspiraci i odborný vhled do tématu a pomohl (i budoucím) rodičům rozhodovat se v životních situacích ohledně rodiny a kariéry. Plenkyvpraci.cz nebudou nabízet univerzální řešení, ale s nadhledem poukazovat na problémy a radosti, se kterými se osobnosti portálu setkávají a sdílet, jak se jim ne/podařilo vyrovnat se s překážkami na cestě.

Chce to projekt plenkyvpraci změnit? Ano!

„Chceme rozhýbat diskusi o flexibilních formách práce. Této oblasti bude věnována Odborná sekce, v níž čtenáři budou pravidelně nalézat názory odborníků týkající se tématiky zaměstnávání rodičů s malými dětmi (A. Knoblochová - HR konzultant, Jan Bubeník - Bubenik Partners, názory právníků z kanceláře KMVS, Petr Skondrojanis – Business Development Manažer LMC, Martina Hronová – manažerka o.s. ROSA – centra bojujícímu proti domácímu násilí, psychologové a další),” říká Vyhlídalová.

K diskusi o flexibilních pracovních úvazcích by měla přispět i sekce Firmy, kde budou pohledy dovnitř firem . Přes “audit přívětivosti firem k ženám s dětmi” chce web motivovat k nastavení pracovních podmínek pro rodiče malých dětí.

Ve spolupráci s jobs.cz budou na portále zveřejňovány flexibilní nabídky práce.

Plenkyvpraci.cz chtějí také formou osobních příběhů inspirovat ženy, aby měly odvahu mít v životě co chtějí. Děti, kariéru, či obojí. Kromě rozhovorů s manažerkami, podnikatelkami, umělkyněmi a muži na rodičovské dovolené, zde budou příběhy, tipy a zkušenosti spolupracovnic. Vždy kombinace mediálně známých jmen i ”normálních” žen a mužů.

Projekt je zaštítěn třemi ambasadory, Jolanou Voldánovou – moderátorkou ČT, Taťánou Kovaříkovou – módní návrhářkou a Milanem Fridrichem – ředitelem Nových médií ČT. Další ambasadoři budou rekrutováni přes Facebook z řad čtenářů.

Plenkyvpraci.cz je občanské sdružení, jehož zakladateli jsou: Božena Řežábová, Jana Vyhlídalová a Ondřej Aust.

Kontakt: info@plenkyvpraci.cz, 775 704 518, více na www.plenkyvpraci.cz