Poptávka po práci roste: více než 490 000 reakcí na inzeráty

Jobs index a Barometr Prace.cz

Reálné chování uživatelů a firem na on-line trhu práce - listopad 2010

V září a říjnu registrovaly pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz zvýšenou reaktivitu uchazečů na pracovní inzeráty. V září dosáhl počet reakcí téměř půl milionu (496 513). Říjnová data byla podobná, aktivita zájemců o práci představovala 490 606 odpovědí. Oproti letnímu období se tak zvýšil počet reakcí cca o 8 %.

Portály na začátku listopadu hlásí meziroční nárůst inzerovaných volných pozic na hlavní pracovní úvazek o 20 %. Ve srovnání s předchozím měsícem se počet volných pozic téměř nezměnil. Portál Jobs.cz jich registruje 10 556 a portál Prace.cz celých 12 524.

NEJVÍCE REAKCÍ JE V ADMINISTRATIVĚ A OBCHODU

Mezi uchazeči o práci vede v atraktivitě oborů podle počtu reakcí administrativa, kde na jednu pracovní pozici reaguje 148 lidí. Na druhém místě je obor prodej a obchod (126 reakcí) následovaný bankovnictvím a finančními službami (124 reakcí). Mezi obory, kam se hlásí méně uchazečů o práci, patří oborově úzkoprofilové oblasti, jako jsou informační technologie nebo farmacie, kde se počet odpovědí pohybuje mezi 19 až 23.

Je zde patrná na jedné straně velká různorodost oborů typu administrativa, pod kterou spadá široké množství různých pracovních pozic, a naopak úzká specializovanost segmentů jako například informační technologie, kam se hlásí užší podíl zájemců o práci s odbornou specializací a zaměřením,“ vysvětluje Ondřej Mysliveček, analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz.

PODÍL VYSTAVENÝCH POZIC PODLE KRAJŮ

Z hlediska regionální nabídky pracovních pozic vede na portálech Jobs.cz a Prace.cz hlavní město. „Praha s 44 % z celkového počtu inzerovaných pozic potvrzuje svoji dominantní pozici místa, kde je nejvíce příležitostí k realizaci na trhu práce,“ uvedl analytik Ondřej Mysliveček. Následují silný Jihomoravský kraj s regionální metropolí Brno a Středočeský kraj. Na opačném konci je nejnižší nabídka práce v Karlovarském a Zlínském kraji nebo na Vysočině.

PŘEVIS POPTÁVKY NAD NABÍDKOU VE STÁTNÍ SPRÁVĚ

Statistiky aktivních registrovaných životopisů z databáze portálů Jobs.cz a Prace.cz ukazují, že největší přetlak poptávky nad nabídkou práce je z hlediska porovnání vložených životopisů a otevřených volných pozic ve státní správě, kde připadá téměř 31 životopisů na jednu otevřenou pozici. Následují obory kultura, cestovní ruch a ubytování se zhruba 19 životopisy na jednu pozici.

Naopak v IT sektoru (vývoj aplikací a systémů) na jednu pozici připadá jeden registrovaný životopis. Vyrovnaný stav je také v oborech pojišťovnictví a farmacie.

*Pozn.: Statistika bere v potaz pouze aktivní CV v databázi životopisů, nejedná se o odpovědi na otevřené pracovní pozice. Výpočet tedy spočívá v poměru vložených životopisů a otevřených pozicí v jednotlivých oborech.