Práci v neziskovém sektoru by akceptovalo 64 procent respondentů

Praha, 5. dubna 2011

Jen 23 procent dotázaných při hledání práce nerozlišuje, zda je potenciální zaměstnavatel z neziskového sektoru či nikoliv. Dalších 41 procent by přijalo pracovní nabídku v neziskovém sektoru, pokud by se jednalo o zajímavou příležitost. Naopak 12 procent si myslí, že v této oblasti by vůbec nenašlo uplatnění. Celých 24 procent respondentů uvedlo, že by v nekomerčním sektoru práci nehledalo, protože se v něm nabízejí nižší mzdy. Ukázala to březnová anketa pracovního portálu OnlinePráce, které se zúčastnilo 1970 lidí.

„Neziskový sektor mohou někteří lidé chápat jako zajímavou příležitost nejen ke zúročení svých zkušeností, ale také jako určitý posun ve vlastním životě. Najdeme tak v této oblasti zejména lidi, kteří svoji práci neberou jen jako pouhé zaměstnání, ale dělají ji z hlubšího přesvědčení – ať už se jedná o pomoc zdravotně či mentálně postiženým, o ekologické aktivity či jinak zaměřené prospěšné činnosti. Nelze ani striktně vymezit, zda se jedná o mladší či starší ročníky nebo lidi s konkrétní vzdělanostní úrovní,“ říká Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce. Řada lidí se také do zaměstnaneckého poměru v neziskovém sektoru může vypracovat postupně, časté jsou začátky jako dobrovolník či pomocník ve volném čase, podle Ley Kozákové je ale motivace poměrně individuální.

S obecným názorem, že v této oblasti jsou mzdy obvykle nižší, než je standard na podobných pozicích v komerční sféře, souhlasí i Lea Kozáková. „Na druhou stranu lze určitě najít výjimky, ale je to vždy velmi individuální a záleží i na typu organizace a také na donátorech, kteří konkrétní neziskovku podporují,“ podotýká.

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech. Vedle toho firmám poskytuje ucelené služby v oblasti HR marketingu a uchazečům o práci nabízí komplexní poradenství při hledání práce. Jako první na českém trhu spustil v prosinci roku 2009 novou službu – online testování kandidátů, které umožní firmám hledajícím nové zaměstnance rychlejší a přesnější orientaci při výběru vhodných kandidátů. Více informací o portálu OnlinePráce najdete na www.onlineprace.cz, přímo o OnlineTestu kompetencí pak na www.onlinetestovani.cz.

Pro další informace, prosím, kontaktujte: