Slabé vyhlídky pro nábor zaměstnanců ve 4. čtvrtletí 2013

Výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ ukazují, že zaměstnavatelé v příštím čtvrtletí očekávají stagnující náborové aktivity.

Společnost Manpower Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu „Manpower Index trhu práce“ pro čtvrté čtvrtletí roku 2013.

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2013 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2013 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Manpower má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tisková zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná.

Zaměstnavatelé v České republice očekávají pro čtvrté čtvrtletí 2013 stagnující náborové aktivity. 3 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 3 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 91 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2013 hodnotu 0 %.

„Nezaměstnanost v létě začala růst a to i přes to, že letní sezóna obyčejně představuje rostoucí poptávku po nových zaměstnancích ve stavebnictví, zemědělství a ubytování a stravování. S pokračující recesí české ekonomiky bude situace na trhu práce nadále stagnovat, firmy budou nadále opatrné v náborech zaměstnanců a budou pokračovat v úsporných opatřeních a zvyšování efektivity“, řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v pěti z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí pokles počtu pracovních sil. Nejhorší situaci na trhu práce hlásí odvětví Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s Indexem -11 %. Útlum náborových aktivit hlásí také Doprava, skladování a komunikace s Indexem -5 % a Ubytování a stravování s hodnotou -4 %. Ve čtyřech odvětvích hlásí zaměstnavatelé pozitivní náborové prostředí, nejvyšší Index +4 % hlásí odvětví Těžba nerostných surovin.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé v Praze očekávají pro třetí čtvrtletí 2013 mírné zvýšení počtu pracovních sil s hodnotou Čistého indexu trhu práce +4 %. Zaměstnavatelé v Čechách hlásí stabilní prostředí s hodnotou Indexu 0 %. Morava očekává lehké snížení s hodnotou -2.

Globální pohled

Na základě odpovědí oslovených zaměstnavatelů lze v průběhu nadcházejícího čtvrtletí očekávat, že podmínky globálního trhu práce zůstanou příznivé ve 29 ze 42 sledovaných zemí a oblastí a nábor pracovních sil zde bude v různé míře pokračovat. V porovnání s minulým čtvrtletím byl tento trend hlášen ve 32 ze 42 zemí a oblastí. Z celosvětového hlediska je nejsilnější předpověď v Indii, na Tchaj-wanu, v Panamě, Singapuru a Brazílii. Oproti tomu nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Španělsku a Finsku. Mezikvartální i meziroční srovnání ukazují, že v průběhu čtvrtého čtvrtletí nelze v oblasti globálních náborových aktivit očekávat výrazné zlepšení.

Další výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce budou zveřejněny 10. prosince 2013.

O průzkumu „Manpower Index trhu práce“

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou ze 42 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá. V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro 4. kvartál roku 2013 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v České republice a byla jim položena stejná otázka:Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti ve čtvrtém čtvrtletí 2013 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?

Průzkum „Manpower Index trhu práce“ se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí.

Průzkum probíhá již více než 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 65 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 42 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Průzkum Manpower Index trhu práce nyní probíhá v těchto 42 zemích a oblastech světa: Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Česká republika, Čína, Finsko, Francie, Guatemala, Hongkong, Indie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Jihoafrická republika, Kostarika, Kanada, Kolumbie, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemí, Nový Zéland, Norsko, Panama, Peru, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Turecko, USA a Velká Británie. Projekt odstartoval ve Spojených státech a Kanadě v roce 1962 a v roce 1966 se zapojila také Velká Británie. V roce 2002 se připojují Mexiko a Irsko, o rok později pak dalších 13 zemí. Nový Zéland se přidává v roce 2004, Čína, Indie, Švýcarsko a Tchaj-wan v roce 2005 a Argentina, Peru, Kostarika a Jihoafrická republika v roce 2006. V roce 2008 se do projektu zapojují i Česká republika, Guatemala, Kolumbie, Polsko, Rumunsko a Řecko, v roce 2009 Maďarsko a Brazílie, v roce 2010 Panama, pro rok 2011 Bulharsko, Izrael, Slovensko, Slovinsko a Turecko, v roce 2012 Finsko.

Více informací o průzkumu a detailní výsledky za všechny země najdete na stránkách www.manpowergroup.com v sekci Research Center nebo na http://www.manpower.cz/index-trhu-prace.php