Téměř polovina lidí si kvůli udržení práce zvyšuje kvalifikaci

Praha, 3. listopadu 2010

Téměř polovina lidí pracuje na zvyšování své kvalifikaci, aby si udržela své dosavadní zaměstnání. Naopak téměř čtvrtina lidí na zlepšování svých pracovních dovedností tímto způsobem nepracuje. Ukázal to říjnový průzkum mezi návštěvníky pracovního portálu OnlinePráce, kterého se zúčastnilo 1804 lidí.

Necelá třetina lidí přitom uvedla, že se pro zvyšování své kvalifikace rozhodla kvůli své dosavadní práci sama. Za takovou aktivitu přitom označili například jazykové kurzy, odborné semináře nebo čtení odborné literatury či odborného tisku. Shodné množství dotázaných naopak uvedlo, že na své kvalifikaci pracují během své kariéry průběžně. Téměř pětinu lidí ke zvyšování kvalifikace vybídl zaměstnavatel, když jim nabídl konkrétní speciální kurzy. Zbylá čtvrtina na své kvalifikaci kvůli udržení současného zaměstnání vůbec nepracuje.

„Jak se ukázalo v našich předchozích anketách, lidé se stále o svá zaměstnání bojí. Hledají proto různé cesty, jak si pracovní pozice udržet. Slevují z nároků na benefity, jsou ochotni akceptovat určité snižování platů a nyní jsme se přesvědčili, že si uvědomují, že zaměstnavatelé budou zvyšovat nároky na své zaměstnance, a připravují se na to různými jazykovými či odbornými kurzy,“ říká Lea Kozáková, manažerka zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce. Podobně podle ní i zaměstnavatelé, kteří omezili finanční benefity, si uvědomují nutnost motivace zaměstnanců a také zvyšování konkurenceschopnosti svých lidí, a nabízejí zaměstnancům benefity v podobě vzdělávání.

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech. Vedle toho firmám poskytuje ucelené služby v oblasti HR marketingu a uchazečům o práci nabízí komplexní poradenství při hledání práce. Jako první na českém trhu spustil v prosinci roku 2009 novou službu – online testování kandidátů, které umožní firmám hledajícím nové zaměstnance rychlejší a přesnější orientaci při výběru vhodných kandidátů. Více informací o portálu OnlinePráce najdete na www.onlineprace.cz, přímo o OnlineTestu kompetencí pak na www.onlinetestovani.cz.