Vyhlášení cen Evropského roku 2012: Ocenění nejlepších iniciativ na podporu aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity

Brusel, 21. června 2012. Jako součást Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 vyhlašuje Evropská komise ceny Evropského roku 2012 na počest organizací a jednotlivců podporujících svojí činností aktivní stárnutí.  

„Pracoviště pro všechny věkové kategorie“: V této kategorii jsou oceňovány nejlepší iniciativy zaměstnavatelů, odborových organizací a neziskových organizací v oblasti podpory lepších pracovních podmínek pro starší zaměstnance.   

„Prostředí přátelská k seniorům“: V této kategorii jsou oceňovány vynikající iniciativy regionálních a místních úřadů, které vytvářejí inkluzivní a dostupné místní prostředí, jež napomáhá aktivnímu stárnutí a má pozitivní vliv na zdraví a kvalitu života všech generací. 

„Podnikatelé v sociální oblasti“: V této kategorii jsou oceňovány nejúspěšnější iniciativy, které sociální podnikatelé uskutečňují na podporu aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. 

„Zpravodajství o stárnutí a mezigeneračních vztazích“: V této kategorii jsou oceňováni novináři, kteří svojí prací významně přispěli k lepšímu pochopení problémů stárnoucí společnosti a k hledání možných řešení, čímž zvýšili úroveň veřejné debaty a podpořili lepší vytváření politiky.   

„Soutěž Životní příběh“: V této kategorii jsou oslavovány životní příběhy starších lidí. Příslušníci mladší generace jsou vyzváni k vyprávění příběhu starší osoby (rodinného příslušníka, souseda, přítele atd.) a prezentování přínosu, jaký má „aktivní senior“ v rodině, ve společnost nebo v zaměstnání.  

„Soutěž Generations@school“: Tato soutěž vyhlášená v březnu 2012 vyzývá všechny školy v Evropě, aby otevřely dveře svých tříd starším lidem. Děti a starší občané mají možnost společně se zamyslet nad tím, co se mohou od sebe navzájem naučit a jak mohou společnou prací přispět k lepší budoucnosti. Přihlášené školy mohou do 30. června 2012 umísťovat na speciální webovou stránku fotografie. Nejkreativnější mezigenerační projekty budou oceněny. 

Další informace o cenách a možnostech účasti jsou k dispozici na webové stránce http://europa.eu/ey2012/

Soutěž je otevřená do 1. září 2012 a zúčastnit se jí mohou všichni občané členských států EU, Islandu, Lichtenštejnska a Norska.  

Finalisté v každé kategorii budou pozváni na slavnostní ceremoniál s udílením cen v oblasti aktivního stárnutí EY2012, který se uskuteční v listopadu v Bruselu. 

Kontakt:

EY2012awards@paueducation.com 

nebo

Andrea Ricciarelli, ICWE GmbH

Tel.: +49 (0)30 310 18 18 43

Fax: +49 (0)30 324 98 33

andrea.ricciarelli@icwe.net