Zemřel Stephen R. Covey - uznávaný autor, učitel, konzultant a odborník v oblasti vedení lidí

Salt Lake City / Praha, 17. července 2012 - Společnost FranklinCovey Co. oznámila, že ve věku nedožitých 80 let zemřel Dr. Stephen R. Covey, spoluzakladatel a bývalý viceprezident společnosti FranklinCovey. Ke smutné události došlo v pondělí ráno (16.7. 2012) v nemocnici ve státě Idaho. Podlehl zraněním, které utrpěl při nehodě na kole v dubnu letošního roku. V posledních hodinách byl obklopen svou milující ženou, všemi dětmi a jejich rodinami.

Dr. Covey se již záhy ve svém životě rozhodl pro dráhu učitele a této roli věnoval nejvíce svého úsilí a celoživotní práce. Začal jako univerzitní profesor a pak pokračoval jako mezinárodně uznávaný autor, řečník, poradce v oblasti vedení. Ale jak sám říkal - nejvíce se vždy cítil být učitelem, protože učení byla jeho vášeň. Věnoval se leadershipu, vedení sebe sama a druhých podle univerzálně platných principů. Svým učením ovlivnil životy mnoha lidí po celém světě – od žáků základních škol a studentů vysokých škol, až po špičky významných organizací a osobnosti veřejné správy.

Časopis Time jej v roce 1996 zařadil mezi 25 nevlivnějších Američanů. Je autorem řady uznávaných knih, včetně mezinárodního bestselleru 7 návyků skutečně efektivních lidí (The 7 Habits of Highly Effective People), kterého se prodalo po celém světě přes 20 miliónů výtisků ve 40 jazycích. K jeho dalším úspěšným knihám patří Krok za krokem – to nejdůležitější především (First Things First), Bez zásad nemůžete vést (Principle-Centered Leadership), 7 návyků šťastných rodin (The 7 Habits of Highly Effective Families), 8. návyk – od efektivnosti k výjimečnosti a Jak dosahovat předvídatelných výsledků v nepředvídatelných časech. Jeho posledními publikacemi jsou knihy I ve mně je lídr (The Leader in Me – vyjde v českém jazyce na podzim 2012) a Třetí alternativa (The 3rd Alternative – vyjde v českém jazyce na přelomu roku 2012/2013).

Kniha 7 návyků skutečně efektivních lidí byla v roce 2002 označena časopisem Forbes jednou z 10 nejvlivnějších knih o managementu, jaké kdy vyšly. Průzkum časopisu Chief Executive Magazine ocenil knihu 7 návyků skutečně efektivních lidí jako jednu ze dvou nejvlivnějších knih 20. století v oblasti podnikání. V roce 2003 Dr. Covey získal cenu Fatherhood Award udělovanou společností National Fatherhood Initiative, o níž říkal, že ze všech ocenění, která kdy získal, si tohoto vážil nejvíce (ocenění udělované osobnostem za příkladné, oddané a zodpovědné otcovství). Stephen R. Covey byl jmenován Řečníkem roku (Speaker of the Year), obdržel International Man of Peace Award, dále The National Entrepreneur of the Year Lifetime Award for Entrepreneurial Leadership za celoživotní přínos v oblasti vedení lidí v podnikání a byl držitelem několika čestných doktorátů.

V roce 1984 se Dr. Covey rozhodl opustit práci profesora vysoké školy a založil organizaci Covey Leadership Center, jejíž hlavním smyslem bylo šířit myšlenky leadershipu a vedení založeného na principech po celém světě. Nadále se však převážně věnoval psaní a přednášení. V roce 1997 došlo k fůzi společností Covey Leadership Center a Franklin Quest a vznikla firma FranklinCovey, vzdělávací a poradenská společnost, která je dnes zastoupena ve 140 zemích světa. Stephen R. Covey navštívil Prahu a Bratislavu, kde v letech 2008 a 2010 přednášel na téma leadership a 7 návyků.

Co bylo však pro Stephena důležitější než jeho práce a životní dílo, byla jeho rodina. Stephen R. Covey byl oddaný manžel, otec 9 dětí a dědeček 52 vnoučat. Trávil mnoho času se svými blízkými a jejich rodinami, a to nejen u příležitosti oslav a jiných událostí, ale také jednotlivě s každým ze svých dětí a vnoučat zvlášť, což mu činilo největší potěšení. Byl hluboce přesvědčen, že nejdůležitější „práce“ je ta, kterou „odvádíme“ ve svých domovech a jeho rodina byla jeho největší životní radostí, inspirací a smyslem.

Bob Whitman, president a CEO společnosti FranklinCovey, říká: “Ztratili jsme drahého přítele. Stephen byl jednou z velkých lidských bytostí. Jeho přínos je nesmírný a jeho myšlenky budou nadále inspirovat budoucí generace.”

„Odešel opravdu výjimečný, hluboce lidský a pokorný člověk. Každé osobní setkání s ním bylo mimořádným zážitkem.“ dodává Tomáš Kopecký, ředitel zastoupení společnosti FranklinCovey pro Českou a Slovenskou republiku.

O společnosti FranklinCovey

FranklinCovey je přední vzdělávací a poradenská společnost s celosvětovou působností. Zabývá se zvyšováním výkonnosti jednotlivců, týmů i celých firem. Naším posláním je pomáhat lidem a organizacím po celém světě dosahovat výjimečnosti. V našich programech se zaměřujeme na rozvoj osobnosti, vedení lidí a zvyšování schopnosti realizovat klíčové cíle. Klientům pomáháme dosáhnout změn v postojích a chování lidí, kteří pak dosahují trvale lepších výsledků. Mezi klienty FranklinCovey je 90 procent společností z žebříčku Fortune 100, více než 75 procent firem z Fortune 500, tisíce malých a středních firem a rovněž mnoho vládních a vzdělávacích organizací. FranklinCovey má více než 40 poboček, které poskytují služby ve 140 zemích světa. V České a Slovenské republice působíme od roku 2002.