Petr Kania

Ajťáci nejsou z jiného světa

Rozhovor s Petrem Kaniou, ředitelem lidských zdrojů společnosti Ness Czech

Po studiu psychologie a historie na Masarykově Univerzitě v Brně pokračoval Petr Kania podnikovou ekonomií na Escuela Superior de Marketing y Administración a v roce 2008 absolvoval roční vzdělávací program pro HR manažery zaštítěný Cranfield University, GB. Pracoval na manažerských pozicích ve společnostech Logos, SuSE a Novell. Od roku 2008 působí ve společnosti Ness Czech, nejdříve jako QA & Testing Department Manager, v současné době jako ředitel lidských zdrojů.


Po celou kariéru se pohybujete v oblasti informačních technologií. Co vás přivedlo k tomuto oboru?

Jack London a Bílý tesák. Na historii zlaté horečky je zajímavé i to, že zlato našli jen někteří prospektoři, ale vydělali skoro všichni lidé poskytující jim služby, ať už to byli báňští inženýři, hospodští nebo obchodníci. Začal jsem pracovat po masivním nástupu informačních technologií v 90. letech a věděl jsem, že chci pracovat v IT a nechci dělat vývojáře.

Je pro vás IT kromě profesního oboru i koníčkem? Pamatujete si například na svůj první počítač?

Ano. Commodore C64 s kazetovým magnetofonem, kde jsem psal první programy v BASICu. Zkušení uživatelé se poznávali podle toho, jak rychle dokázali najít zaváděcí tón programu.

Jaké jsou vaše zkušenosti s „ajťáky“ z pohledu manažera? Platí klišé, že jsou z jiného světa, který ostatní lidé jen těžko chápou?

Moje zkušenosti byly vždy pozitivní, jenom jsem půl roku netušil, o čem to hovoří. A úžasné bylo, jak se jejich pracovní postupy promítaly do praktického života. Např. když spolu počítače komunikují, musí se dohodnout, kdo bude v daném okamžiku data přijímat nebo vysílat v rámci sítě. Když jsme byli na obědě, používali solničku na stole tak, že ten kdo má solničku v ruce, může si objednávat u servírky nebo platit, aby se nepřekřikovali a nedošlo ke kolizi v komunikaci. Ale uměli si objednat i bez ní, takže si nemyslím, že by byli z jiného světa.

Co vás a práci s počítačovými odborníky nejvíce baví?

Oblast informačních technologií „nasála“ spoustu neuvěřitelně inteligentních lidí a zajímavých osobností. A pokud se chcete celý život rozvíjet, pak se obklopte lidmi, kteří vás budou inspirovat.

Popište nám, jak vedla vaše cesta z pozice vedoucího oddělení testování do čela oddělení HR. Na první pohled to vypadá jako dva zcela odlišné obory.

Vlastní cesta byla celkem krátká, když se moje kolegyně rozhodla mít rodinu. Ale už dva nebo tři roky předtím jsem se začal připravovat na to, že už jsem pracoval v obchodě, výrobě a ještě jsem nezkusil backoffice. Proto jsem potřeboval projít ročním kurzem pro HR manažery a jako liniový manažer jsem vlastně fakticky vykonával nábor, vzdělávání, hodnocení a odměňování u šedesáti přímých spolupracovníků. Navíc jsem měl velké štěstí, protože jsem měl kolem sebe lidi, kteří mi dali důvěru a pomohli mi. A Henry Ford říkal: „Není hanbou čestný neúspěch, ale strach z neúspěchu“.

Jak velkou výhodou je pro personálního ředitele předchozí pracovní zkušenost z oblasti obchodu a komunikace se zákazníky?

Když jsem začal v obchodě, prodával jsem softwarové licence zhruba 3 tisíce Kč za jednu a postupně jsem se dostal k zakázkám za miliony a desítky milionů. Když jsme udělali chybu, tak jsme neudělali obchod (tedy, občas jsme obchod neudělali, i když jsme žádnou chybu neudělali). V HR jsem takřka monopolním dodavatelem určitých služeb a mí klienti je jenom obtížně mohou odebrat jinde a jinak. Díky té zkušenosti se bojím dne, kdy se začnu chovat jako monopolní dodavatel a to by měl být okamžik, kdy z HR odejdu. Ale abych ten patos odlehčil, kolegové se občas pousmějí nad mou potřebou přepočítávat, kolik miliónů musí náš business vydělat, abychom mohli investovat statisíce v HR.

Na dubnové konferenci Human Power Forum jste hovořil o řízení změn v HR. Na jaké největší změny jste ve své funkci narazil? Jakým způsobem jste k nim přistoupil a co považujete za největší úspěch?

Myslíte v HR? Převzal jsem výtečný tým a nastavené procesy ve firmě, které se daří. Hodnotit to po roce je příliš krátká doba.

Jak je na tom v současné době český trh práce IT odborníků, je jich stále nedostatek podobně jako v zahraničí?

Český IT trh je malý, takže se zde projevují větší výkyvy v nabídce a poptávce. Jsem z HR, takže bych si určitě dokázal představit více špičkových odborníků za nižší náklady :-).

V čem spočívá vaše strategie pro získání a udržení nejlepších odborníků?

Ness je primárně výkonově orientovaná společnost, takže naše strategie se opírá o individuální přístup k hodnocení a odměňování spolupracovníků. Používáme méně plošných benefitů, ale jsme flexibilnější a nemáme nastavené stropy v odměňování. Z našich průzkumů názorů vyplývá, že spolupracovníci vidí Ness jako úspěšnou mezinárodní firmu zaměřenou na potřeby zákazníků.

Jaké jsou vaše zkušenosti s uplatněním žen v oboru IT? Přibývá „ajťaček“, nebo jsou mezi mužskými kolegy stále jen čestnými výjimkami?

Je odpověď to, že Ness Czech má více než 5 % z celkového počtu zaměstnanců na mateřské dovolené? Ano, počet žen pracujících v IT roste – počet žen pracujících jako vývojáři roste méně.

Jsou ženy zastoupeny v nejvyšším vedení vaší firmy? Co si obecně myslíte o prosazování povinného zastoupení žen ve vedení?

Ženy do představenstev a TOP managementů patří a v Nessu zastoupeny jsou, i když po mém příchodu do HR méně než původně. Povinné zastoupení žen je vytloukání klínu klínem tradičního pohledu na rozdělení rolí a mám spoustu kamarádek, které by se urazily, kdyby byly součástí managementu firem na základě tohoto nařízení. To je motiv na IT Crowd.

Jaký projekt vás v současné době nejvíce zaměstnává a na co se těšíte, že se vám jeho prostřednictvím podaří dosáhnout?

Já vlastně projekty neřídím, protože máme distribuované procesní oblasti jako je nábor, vzdělávání, C&B na jednotlivé lidi v HR, kde oni řídí změnové projekty a mou hlavní odpovědností – je role sponzora a hledače kritických klád :-). Takže se spíš těším, jak dopadne start rozvoje měkkých dovedností, který vede Míša nebo implementace HCNT reporting toolu pro EU, který dělá Martin.

 

Doplňující otázky:

U čeho se vždy spolehlivě zasmějete? Když se podívám do zrcadla, protože schopnost zasmát se sám sobě je nejlepší prevencí proti zblbnutí.

Co si rád přečtete nebo poslechnete? Můžu udělat reklamu? www.osel.cz a rád poslouchám svou paní

Čím jste chtěl být, když jste byl malý? No, malý. Od 5 do 18 jsem chtěl dělat podmořskou archeologii, ale pak jsem četl Jacka Londona.

Kam se letos chystáte na dovolenou? Na trojstěžňovou plachetnici, beru si brýle, šnorchl, ženu, děti a bandu kamarádů. Děti a kamarádi se těší.

Kdo vás v poslední době nejvíce překvapil? Když neberete lidi kolem sebe jako samozřejmost, budou vás překvapovat stále a příjemně.

 

Rozhovor připravila