Kamila Štěpánková

Benefity vás ve firmě šťastnými neudělají

Rozhovor s Kamilou Štěpánkovou, personální ředitelkou společnosti Avast Software

Pouhý rok je Kamila Štěpánková ve funkci personální ředitelky firmy vyvíjející antivirový program a další bezpečnostní aplikace, které pomáhají chránit přes 200 miliónů počítačů a mobilních zařízení po celém světě. O zaměstnancích společnosti Avast říká, že si především cení poslání firmy, ve které pracují. I díky tomu je práce baví a jsou jí sami ochotni věnovat maximum času a energie. Avast jim pak nabízí zase to, co by ocenili zaměstnanci i v jiných společnostech – dostatečnou volnost, aby se mohli soustředit především na svou práci, aniž by byli limitováni směrnicemi či administrativou. Nesmíme však zapomínat, že zaměstnanci společnosti Avast jsou IT specialisté, a o tom, že vedení lidských zdrojů v IT firmách má svá specifika, je personální ředitelka přesvědčená: „Kolegové z IT většinou nemají rádi žádné velké organizované firemní akce, výjimkou pro nás byl jeden firemní team building, kdy si kluci odhlasovali, že by se chtěli letět podívat za polární záři. Tam jsme poslali celý náš 130členný programátorský tým najednou a ohlasy byly kladné.

Kamila Štěpánková je personální ředitelkou ve společnosti Avast Software od června 2013. Předtím pracovala 3 roky ve společnosti CSC Computer Sciences, kde vedla oddělení lidských zdrojů pro Rakousko a východní Evropu. Dále byla odpovědná za rozvoj a implementaci regionální HR strategie, leadership konzultace a zavádění globálních HR projektů na regionální úrovni. Dále má za sebou šestiletou zkušenost pro společnost SAP na pozici HR Business Partner Manager pro Global Shared Services. Kamila Štěpánková má bakalářský titul v oboru řízení lidských zdrojů z Karlovy univerzity a magisterský titul v oboru vzdělávání dospělých z univerzity J. A. Komenského.


Společnost Avast Software získala v roce 2013 ocenění Nejlepší zaměstnavatel roku, díky čemu si myslíte, že je společnost u zaměstnanců natolik oblíbená?

Naši zaměstnanci si především cení poslání firmy – podílí se na vývoji antivirového programu a dalších bezpečnostních aplikacích, které pomáhají chránit přes 200 miliónů počítačů a telefonů na celém světě a navíc je k dispozici všem lidem zadarmo, tedy si ho mohou dovolit úplně všichni.

V jednom z článků týkajícím se hodnocení Avastu jako zaměstnavatele přímo říkáte, že zaměstnanci IT firem ocení volnější přístup. Co to v praxi znamená?

V praxi to znamená, že se naši lidé chtějí soustředit především na svou práci a nechtějí být limitováni žádnými směrnicemi či administrativou, která je zdržuje a připadá jim zbytečná. Pokud je práce baví, jsou jí sami ochotni věnovat maximum času a energie, důležité je však vidět ve svých úkolech smysl a kolem sebe mít lidi, kteří jim rozumí a podporují je.

Jak flexibilní vedení v přístupu k zaměstnancům může být? Jak se projevuje otevřená atmosféra ve vztahu k poradám, pracovní době a disciplíně?

To je velmi individuální. Jsou lidé, kteří se cítí lépe pokud začátkem každého týdne dostanou přesný popis úkolů, na kterých mají pracovat, mohou klást doplňující dotazy a dostávat pravidelnou zpětnou vazbu, jak si vedou. A pak jsou kolegové, kteří se naopak cítí daleko lépe, pokud mají volnost ve vymýšlení nových funkcionalit a aplikací a nikdo jim nestojí za zády. Je důležité, aby si šéf každého týmu byl vědom rozdílnosti každého člena svého týmu a dokázal to hezky zorchestrovat a každému nabídnout pro něj to nejlepší prostředí pro svou práci.

Domníváte se, že vedení lidských zdrojů v IT firmách má svá specifika?

Jsem o tom přesvědčena. V prvé řadě je potřeba zabezpečit, aby se co nejvíce zamezilo nesmyslné byrokracii, protože tu kolegové opravdu nemají rádi. Popřípadě zajistit, aby na to byla vyvinuta aspoň nějaká chytrá aplikace... Dále je rozdílná komunikace, čím více technických znalostí máte, tím je komunikace jednodušší, což mě například přimělo začít se učit programovat :-). Také kolegové z IT většinou nemají rádi žádné velké organizované firemní akce, výjimkou pro nás byl jeden firemní team building, kdy si kluci odhlasovali, že by se chtěli letět podívat za polární záři. Tam jsme poslali celý náš 130členný programátorský tým najednou a ohlasy byly kladné. Ale nezřídka se stává, že se nás zeptá kandidát na pohovoru, zda pořádáme velké firemní akce, a když nadšeně odkýváme, že občas ano, zatváří se zklamaně :-)

Avast v Norsku

Již před příchodem do společnosti Avast Software v roce 2013 jste vedla oddělení lidských zdrojů ve společnosti zabývající se výpočetní technikou. V čem je vaše působiště nyní jiné?

Většinu své dosavadní kariéry jsem strávila ve velkých korporacích. Zde máte poměrně malou možnost věci přímo ovlivňovat či do nich zasahovat, byť vedete třeba celý region. Většina procesů je nastavena globálně a možnost je měnit či šít na míru lidem a kultuře v daných zemích je minimální. V Avastu je to úplně naopak. Můžu rychle reagovat na potřeby kolegů a na čem se dnes s vedením a týmem dohodneme, zítra můžeme spustit. Ten úzký kontakt se zaměstnanci a rychlá zpětná vazba je pro mou práci to nejdůležitější.

Zaujalo mne, že Avast nenabízí svým zaměstnancům žádné speciální benefity, jaký je tedy váš názor na benefity vůbec?

Benefity vás ve firmě šťastným neudělají. Je fajn je mít, ale pokud nebudete vidět smysl v tom, co děláte a nebudete věřit těm, kteří firmu vedou, že s ní mají dobré úmysly, ani ty nejlepší benefity vás ve firmě neudrží. Daleko větší efekt mají peníze vložené do vzdělávání. Spousta našich kolegů se každý rok účastní různých technických a odborných konferencí po celém světě a tato možnost je pro ně daleko zajímavější než třeba permanentka do fitka.

O jakých benefitech by se ve společnosti Avast Software uvažovalo, pokud by vedení mělo v úmyslu je zavést?

Přidali bychom další peníze do vzdělávacích aktivit a školení.

Čím je podle vás pracovní prostředí Avastu i bez benefitů pro zaměstnance natolik motivující?

Avast je znám svým přátelským prostředím. Často vidíte kolegy, jak spolu hrají kulečník nebo fotbálek, nebo je zde spousta tradic, které se drží již několik let - jako páteční společné řízky, grilování na terase, páteční hraní her po síti a podobně. Nebo třeba na letošní dětský den - „Virus Buster“, kde jsme učili děti chytat a poradit si s viry, aby věděly, co dělají jejich rodiče v práci, přišlo v doprovodu rodičů 90 dětí.

dětský den Virus Buster

Pro společnosti zabývající se výpočetní technikou je typická poptávka po nadaných a talentovaných zaměstnancích, máte nějaké specifické metody práce s talenty?

Ano, o českých programátorech se říká, že jsou jedni z nejlepších na světě a myslím, že je to pravda, poptávka po nich je velká. Spolupracujeme s vysokými školami, kde se snažíme oslovovat nadějné studenty již před koncem školy, někteří u nás píšou diplomku nebo už pracují na částečný úvazek a po škole k nám pak nastupují. Také se chystáme uspořádat Hacketon, kde se bude soutěžit o nejlepší nápad či projekt.

Jaký je váš názor na selektivní metody práce napříč zaměstnanci, kdy jsou těm talentovanějším a výkonnějším nabídnuty výrazně lepší podmínky než ostatním?

 Já jsem byla vždy zastánce toho, že pozice by se měly tvořit dle kompetencí a silných stránek klíčových a talentovaných lidí, a ne naopak. V praxi to většinou není lehké realizovat, protože pracovní místa se plánují dopředu a obsahují poměrně přesný seznam dovedností a kompetencí daného místa, ale pokud se to povede, vždycky to přinese oboustranný benefit.

Máte v úmyslu do budoucna v oblasti motivování zaměstnanců něco změnit? Inspirovalo vás například něco, co již využívají jiné IT společnosti?

Určitě se budeme snažit dostát našemu ocenění Nejlepšího zaměstnavatele a dál vytvářet lidem u nás příjemné pracovní prostředí, nabízet zajímavé úkoly a možnost se dál rozvíjet nejen v Česku, ale i v rámci ostatních poboček, které v Avastu otevíráme v Asii či Americe.

Doplňující otázky:

Jak jste si vydělala své první peníze?

Vybavuje se mi film Vratné lahve.

Co si ráda přečtete nebo poslechnete?

Abych se svým myšlením co nejvíce přiblížila „svým ajťáckým kolegům“ dostala jsem od nich poměrně rozsáhlý seznam povinné literatury – obsahuje např. všechny díly Stopařova průvodce galaxií, všechny díly Pána prstenů, a pokud zrovna nemůžu číst, byly mi nahrány všechny díly Teorie velkého třesku.

Kam se ráda vracíte?

Domů do Chuchelné, což je malá vesnice na severní Moravě, kde žijí rodiče.

Kdo je vám v životě největší inspirací?

Thomase Edison řekl, že „génius je jen jedno procento inspirace a 99 procent potu“. A mě inspirují všichni, kteří to mají právě naopak.

Rozhovor připravila