Lenka Kružíková, innogy: Implementace personálního systému může být náročná, ale vyplatí se

Rozhovor s Lenkou Kružíkovou, HR manažerkou ve společnosti innogy Česká republika

Energetická společnost innogy Česká republika měla vlastní HR systém vyvinutý na míru, ale protože začal být nevyhovující, rozhodla se přejít na řešení SAP SuccessFactors. Jaké přesně kroky k této implementaci vedly a co vše obnášel přechod na nový systém? O tom jsme hovořili s Lenkou Kružíkovou, HR manažerkou z innogy.

Lenka Kružíková a Michal Kankrlík

Představte prosím svou roli ve společnosti innogy a také vaši roli při implementaci SuccessFactors.

Mám na starosti HR, teď je to asi 35 lidí po rozdělení v roce 2020. Jak víte, Innogy je energetická společnost, která se zabývá prodejem energií. Systém SuccessFactors implementuje celý tým, já to zastřešuji. Jsem také součástí týmu steering committee, který v implementačním procesu rozhoduje určité kroky. Pokud mi to čas dovolí, tak se účastním testování, abych viděla, jak systém vypadá, co umí a jakým způsobem ho prodat interním zákazníkům.

Měli jste velice dobře customizovaný SAP a HR procesy běžely standardizovaně již dlouhou dobu, proč jste se rozhodli pro přechod na SuccessFactors?

To rozhodnutí bylo docela obtížně, protože v tuto chvíli máme systém, který jsme si nechávali vyvíjet na míru. Vyvíjíme ho poměrně dlouhou dobu a běží nad SAPem. Nicméně pro SuccessFactors nám hrálo mnoho důvodů. V rámci různých průzkumů se nám občas objevovalo, že náš systém sice umí vše, ale layout už je zastaralý a pro interního zákazníka, který je pro nás nesmírně důležitý, nevyhovující.

Druhá věc byla podpora SAP řešení. SAP jako takový by měl podporu nějakým způsobem zastavit v roce 2027. To je sice ještě daleko, ale nyní roky běží nějak rychleji a nechceme se dostat do nějaké nepříjemné situace. V neposlední řadě to byly i ekonomické důvody, protože když jsme si udělali business case na nový systém, tak jsme zjistili, že pokud integrujeme aplikace, kterých máme celkem hodně do jednoho systému, tak nám to ušetří určité částky, které nebyly úplně malé a líbily se i našemu CEO.


Podívejte se na celý rozhovor Michala Kankrlíka s Lenkou Kružíkovou

Můžete říci, jaké moduly jste se rozhodli implementovat? S kterým modulem jste za HR nejvíce spokojená?

My jsme se rozhodli jít postupně do všech modulů, které SuccessFactors nabízí. I v návaznosti na to, že jsme chtěli mít velké komplexní řešení. V tuto chvíli implementujeme a blížíme se ke konci Employee Central, což je základna, na které se dá stavět. Zároveň jsme začali implementovat Learning. Tento modul nám usnadní fungování systému vzdělávání vůbec. A také implementujeme Onboarding. To jsou tři systémy, které nás čekají v tomto roce.

Začátkem příštího roku bychom měli mít Go Live a další tři moduly Compensation, Performance Management a na závěr Recruiting, protože ho vnímáme jako nejsložitější z pohledu vazby na interního zákazníka a samozřejmě hrozně složité z pohledu integrací například s Jobs.cz. Chceme to mít opravdu dobře odladěné, proto jsme si to nechali až na závěr.

Chybí nám Succession Planning, ale to je spíše hudba budoucnosti, protože naše matka - maďarská společnost MVM - tento modul má a je možné, že tento talentový program budeme mít napříč celou skupinou.

U onboardingu jste používali model, který vám fungoval velice dobře, proč jste se rozhodli nahradit tento systém řešením od SAPu?

My máme jako implementačního partnera společnost Success Solutions. Většinu změn s nimi konzultujeme a snažíme se hledat ideální řešení, které je už nějakým způsobem implementované v jiných společnostech, které s tím mají zkušenosti, máme dobré reference a podobně. Nyní máme vlastní aplikaci, která se jmenuje „Vítejte v innogy“. Tu jsme pracně vyvinuli a přišla nám perfektní. Nicméně integrace na stávající Onboarding modul SuccessFctors by byla náročná finančně i z pohledu interního zákazníka. Takže jsme od ní upustili a chceme zůstat u modulu Onboarding a na ten navázat aplikací, kterou máme pro stávající zaměstnance, která se jmenuje „My Journey“ a tuto aplikaci bychom chtěli mít i pro nové zaměstnance a chtěli bychom ji rozšířit a napojit komunikačně k Onboarding modulu.

Jak hodnotí spolupráci se Success Solutions?

Byla to společnost, která se zúčastnila výběrového řízení při hledání našeho implementačního partnera. Konzultanti, kteří se zúčastnili řízení, byli velmi profesionální a působili na nás skutečně dobře, takže jsme se rozhodli jít do spolupráce. Tu spolupráci hodnotím velmi pozitivně. I když každé začátky mají své nedostatky. Na začátku docházelo k takovému vyladění očekávání a sjednocení kompetencí, kdo co má na starosti, kde končí naše odpovědnost a kde očekáváme podporu. Kde naopak nechceme, aby nám do toho někdo mluvil. To bylo poměrně náročné období, ale teď již spolupráce funguje velice dobře a snažíme se využít veškeré jejich znalosti z trhu.

Co bylo z vašeho pohledu nejtěžší na implementaci SuccessFactors?

Určitě obecně plánování, protože jak víme i od ostatních společností, kapacitní plánování z hlediska tak velkého projektu je nejdůležitější součást celého projektu. Lidé, kteří na tom pracují, jsou normální zaměstnanci pracující i na své běžné agendě. Ať už je to personalistka, mzdová účetní, manažer týmu nebo recruiter. Jediné, co jsme si dovolili navíc, byl projektový manažer. To byla koordinační role a třešnička na dortu. Říkali jsme si, že potřebujeme někoho, kdo všechno zastřeší, kdo bude komunikovat s implementačním partnerem. Kdo bude hlídat termíny, kapacity. Ale i tak se nám občas nedaří naplánovat věci tak, abychom sladili všechny kalendáře, postihli veškeré aktivity, které HR má.

Co vás osobně na SuccessFactors nejvíce zaujalo, co vás na tom baví?

Já mám ráda kreativní věci a SuccessFactors na mě působí velmi inovativně. Když se podíváte na platformu jako takovou, tak je hodně barevná, můžete všude klikat, můžete tam mít vše propojené, těším se, že tam budou fotky, seznam zaměstnanců, telefonní kontakty, že to bude pro naše zaměstnance i manažery velmi příjemný layout. Ideální také je, že jde používat i v mobilu, takže když budete chtít některé kroky udělat mimo PC, mimo kancelář, tak SuccessFactors je ideální volba, která vám umožní pracovat odkudkoli.