Neděláme z toho vědu!

Rozhovor s Petrem Novákem, jednatelem společnosti COMPUTER HELP

Petr Novák je již mnoho let jednatelem společnosti COMPUTER HELP, spol. s r. o. Studoval Národohospodářskou fakultu na VŠE. Studium uzavřel hádkou nad svojí diplomovou prací, což ho naučilo nedůvěřovat většině státních vzdělávacích zařízení. Proto nemůže uvádět ve svém CV v kolonce vzdělání VŠ ani žádnou libozvučně znějící zahraniční školu či prestižní univerzitu. Tím pádem také není držitelem mnoha certifikátů z několikaletých i kratších výcviků (v Londýně ani jinde). Zejména pro výše zmíněné skutečnosti však již více než 20 let působí ve firmě, která se (kromě dalších aktivit) zabývá vzděláváním v oboru IT. Snad si tím snaží dokázat, že to jde i jinak.

„Jsem nejstarší z osmi dětí, takže mi nikdy nedělalo problém promluvit (snad i smysluplně) před větším společenstvím lidí, což se nedá říct o většině pedagogů, se kterými jsem se potkával za doby svých studií. Bohužel se s nimi potkávám dodnes. Tato negativní zkušenost byla jedním z důvodů vzniku společnosti COMPUTER HELP,“ říká Petr Novák.

Ing. Petr Novák - jednatel společnosti COMPUTER HELP

Představte nám firmu COMPUTER HELP. Jaké je její poslání?

Společnost COMPUTER HELP se vyskytuje na poli IT služeb již od dob, kdy bylo soukromé podnikání ještě v plenkách a například v počítačovém vzdělávání začínala jako přidružená výroby při JZD už v roce 1988. Od té doby jsme pochopitelně portfolio našich služeb rozšířili. Už nemáme nic společného s JZD a také jsme „zaktuálnili“ název. V současnosti poskytuje komplexní služby v oboru IT - počítačové kurzy pro běžné uživatele i počítačové profesionály, prodej software a licenční poradenství, technická podpora a správa sítí, programování aplikací a vývoj webů, prodej a pronájem hardware včetně operativního leasingu.

Z výše uvedeného je snad i zřejmé poslání firmy. Kromě poskytnutí práce cca 50 zaměstnancům (a občas i nějakého finančního přilepšení majitelům) se snaží ulehčit práci všem těm, kteří jsou nuceni používat výpočetní techniku.

Vzděláváním v oblasti informačních technologií se zabývá řada firem. V čem je ta vaše specifická?

Na místo obvyklých frází o odbornosti, profesionálním přístupu a dalších při těchto příležitosti používaných prohlášení se pokusím se vyjádřit jednou větou. „Neděláme z toho vědu!“

A daří se vám to?

Na tuto otázku by spíš měli odpovědět naši zákazníci, ale pokusím si na ni přesto odpovědět. Vzhledem k tomu, že jako IT společnost působíme na trhu už více než 20 let, tak snad ano.

Jak se vám osobně daří zvládat současnou nelehkou dobu?

Vždy jsem byl přesvědčen, že si žijeme (nezaslouženě) až moc dobře. A jsem o tom přesvědčen i dnes. Nepovažuji dnešní dobu za nelehkou, tudíž se mi ji daří zvládat k mé spokojenosti. Pouze je mi líto těch, kteří to mají nastavené jinak. Zkuste se na to dívat podobně.

Dobrá, co příjemného tedy letos očekáváte?

Osobně jsem dosud nenavštívil plno míst v naší republice, kam bych se chtěl podívat. A nemusím kvůli tomu jezdit na kraj světa. Dá se to stihnout za víkend. I když v létě bych se chtěl podívat trochu dál.

Nezdají se vám vaše odpovědi stručné a krátké?

Ne, na co nedokážete odpovědět stručně, jasně a krátce, na to většinou nedokážete odpovědět vůbec.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Joseph Heller: Hlava 22

Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): Mňága a Žďorp

Oblíbená činnost: Představování si čehokoliv příjemného.

Kam byste se chtěl podívat: Ostrov Jan Mayen

Na co se těšíte: Že se podívám tam, kam bych chtěl.

Čeho se bojíte: Že se nepodívám tam, kam bych chtěl.

Váš největší pracovní úspěch: Že už 23 let chodím do práce (… to jsem opravdu netušil).

Vaše motto: Chovej se k ostatním tak, jak si přeješ, aby se oni chovali k Tobě.

Oblíbený nápoj: Jakýkoliv dobrý.

Oblíbená rozhlasová stanice: ČR 3

Oblíbený film: Tenkrát na Západě

Oblíbené místo: Hardangervidda

Oblíbené periodikum: Jaro, léto, podzim, zima

Oblíbený server: www.dfens-cz.com (… a pochopitelně www.computerhelp.cz).