Zorientujte se v cloudových službách díky certifikacím Microsoft

Lubomír Ošmera – CyberSecurity, Microsoft Cloud lektor a konzultant

Získání certifikace Microsoft má kromě další kolonky v životopise především praktickou hodnotu. Pomáhá uživatelům orientovat se v cloudových službách a jejich různých řešení. O přínosech MS kurzů a o kybernetické bezpečnosti jsme hovořili s Lubomírem Ošmerou, certifikovaným specialistou a konzultantem společnosti Microsoft, který je držitelem licence pro Microsoft Azure administrátory a disponuje certifikacemi (MCT, MCSE).

Lubomír Ošmera, EDU Trainings

Jak jste se dostal ke školení IT kurzů a jaká je vaše specializace?

Už na střední škole mě bavilo předávat informace ostatním. Jako první jsem začal doučovat spolužáky převážně matematiku. Mimo to jsem také rád pomáhal známým vytvářet přehledné tabulky v MS Excel. Postupem času, když jsem se v rámci své praxe certifikoval u Microsoftu, tak mě napadlo tyto dvě oblíbené činnosti (učení a IT) spojit dohromady. Aktuálně vyváženě kombinuji výuku IT kurzů a práci na projektech.

Co se týče mé specializace, tak se zabývám technologiemi Microsoftu v oblastech on-premises infrastruktury, cloudu a bezpečnosti.

Jaký je váš oblíbený MS kurz?

Nejraději učím kurzy z oblasti bezpečnosti, v níž mohu předat nejvíce zkušeností. Poměrně ze široka a komplexně se bezpečností zabývá SC-900: Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals. Ten je vhodný i pro začátečníky v oblasti bezpečnosti, jelikož vysvětlí bezpečnostní strategii pro hybridní prostředí, popíše nejdůležitější koncepty a pilíře bezpečnosti a následně jej aplikuje v prostředí Microsoft prostřednictvím pomocí jednotlivých bezpečnostních nástrojů.

Velkou výzvou jsou pro mě i méně technické kurzy, které jsou vhodné i pro manažery a obchodníky. Takovým kurzem je například AZ-900: Microsoft Azure Fundamentals. Tam používám příklady z běžného života pro popis fungování a předností cloudu a následně ukážu konkrétní praktické aplikace jednotlivých komponent v rámci prostředí Azure. Kurz nezapomíná ani na téma zabezpečení.

Komu byste AZ-900 doporučil?

Cílovka pro tento kurz je opravdu široká, jelikož obecná znalost cloudu se může hodit téměř komukoliv, koho zajímá cloud nebo konkrétně Azure. Pokud bych to musel zúžit, tak bych AZ-900 doporučil administrátorům, kteří se starají o sítě, servery nebo provádí podporu uživatelů a chtěli by se dozvědět, co všechno si pod cloudem lze představit. Vzhledem k tomu, že kurz nezabíhá příliš do technických detailů, je vhodný i pro IT manažery nebo obchodníky.

Po absolvování kurzu účastníci mohou lépe zhodnotit, jestli se jim přechod na cloud vyplatí a v jakých oblastech pro jejich prostředí cloud dává smysl a kde spíše ne. Budou se umět pohybovat v cloudu a dokáží si určité řešení vytvořit, nasadit, zabezpečit a také spravovat a udržovat. Těmito správnými kroky dokážou samozřejmě ušetřit firmě nemalé peníze.

Proč absolvovat SC-900 právě teď a neodkládat to na později?

Nejen vlivem událostí posledních let se musela většina cloudových prostředí nasadit velmi rychle a nechala se tím často otevřená zadní vrátka pro útočníky. Tento kurz pomůže účastníkům správně se zamyslet nad tím, v jakém stavu je jejich prostředí nyní a jak by ho mohli lépe zabezpečit.

Jaký přínos podle vás mají certifikace z těchto kurzů?

Složit si certifikaci u Microsoftu určitě doporučuji. Takový certifikát ukazuje, že se člověk orientuje a v oblasti cloudu, že je schopen zhodnotit přínosy jednotlivých cloudových řešení. A nejen to, také že dokáže aplikovat konkrétní komponenty z rodiny Azure pro implementaci praktických scénářů. V životopisu se tento certifikát bezesporu neztratí, protože v dnešní době se například cloudovým službám nevyhneme téměř nikde.

Samotné certifikační zkoušky AZ-900, SC-900 nejsou složité, otázky jsou formou kvízu a na výběr je vždy z několika odpovědí. Otázky spíše zkoumají uchazečův přehled a také porozumění základním konceptům. Nejsou požadovány detaily. Už když zkoušíme některé vzorové otázky v průběhu kurzu, tak studenti odpovídají z velké části správně i bez další přípravy. Velká výhoda této certifikace také je, že nemá expiraci a není tedy nutné ji pravidelně obnovovat jako některé jiné certifikace.

Společnost EDU Trainings připravila v rámci rozhovoru akci na dva nejoblíbenější kurzy L. Ošmery od Microsoftu - AZ-900 a SC-900, které můžete absolvovat i s certifikací právě s panem Ošmerou za 1000 Kč (bez DPH). Více o akci zjistíte zde. Využijte této akce a registrujte se na jeden z možných termínů. Nenechte si také ujít akci Microsoft Fundamentals Days.

Aktuality z firemního vzdělávání naleznete na LinkedInu společnosti EDU Trainings.