Británie zavádí povinné genderové audity

Ilustrační snímek

Britské ministerstvo obchodu oznámilo, že firmy kótované na burze budou od října 2013 muset povinně provádět genderové audity a zveřejňovat, kolik mužů a žen zaměstnávají. Cílem tohoto zákonného opatření je snížení genderové nerovnováhy na pracovištích.

Povinnost provádět genderové audity navazuje na zprávu vládního zmocněnce Lorda Daviese z února 2011, která vyzvala největší britské firmy kótované na burze k dobrovolnému zapojení 25 % žen do vedení do roku 2015. Dosavadní vývoj dobrovolného zapojování více žen do vedení firem považuje Británie za pozitivní. Zatímco v roce 2010 představovaly ženy 12,5 % členů představenstev největších firem kótovaných na londýnské burze (index FTSE 100) a 7,8 % členů představenstev firem dle indexu FTSE 250, dnes je to 16, 7 % (FTSE 100) a 10,9 % (FTSE 250). Od března letošního roku tvořily ženy 44 % nově jmenovaných předsedů představenstev firem dle indexu FTSE 100 a 40 % nově jmenovaných předsedů představenstev firem dle indexu FTSE 250.

Británie patří k zemím, které odmítají podpořit právně závazné kvóty pro ženy v nejvyšším vedení evropských firem, jak stále častěji zaznívá z Bruselu. Stejně jako například Česká republika si myslí, že tento problém by měl být řešen na úrovni jednotlivých států, nikoli celé EU. Nová britská ministryně práce Jo Swinsonová uvedla pro server telegraph.co.uk, že kvóty „negativně ovlivní byznys“. Povedou podle ní pouze k náboru méně zkušených a méně kvalitních pracovníků pro nejvyšší pozice. Chce pokračovat v cestě směřování firem k náboru více žen bez zákonné povinnosti.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk