Nejlepší manažery odhalí falešný personalista

Ilustrační snímek

Jistě to znáte velmi dobře. Uchazeči o manažerská místa se většinou umějí skvěle prezentovat na pracovních pohovorech. Působí příjemně, sebejistě a dokáží dokonale prodat své znalosti a dovednosti. Působí zkrátka jako ideální zaměstnanci, zdání však často klame. Chování zaměstnance, který při pohovoru působil jako naprostý profesionál, může ve skutečnosti být pro vaši firmu naprosto nepřijatelné. Jak tedy odhalit pravou tvář vašich potenciálních manažerů? Na zajímavou metodu nedávno upozornil server Human Capital Management.

Jedná se o metodu „falešného personalisty“, kterou používá americká firma GasPedal, provozovatel serveru pro marketéry s názvem WordofMouth.org. Výkonný ředitel společnosti Andy Sernovitz uvedl na svém blogu: „Máme falešného HR manažera jménem Preston Firestone. Zájemci o zaměstnání k nám telefonují a chtějí mluvit s Prestonem (který samozřejmě nikdy není přítomen). My pak posloucháme, jak se chovají k osobě, s níž telefonují. Preston nás již mnohokrát zachránil od špatných náborových rozhodnutí.“ To, jak se uchazeči chovají k zaměstnancům na nižších postech, má podle Sernovitze zásadní vypovídající hodnotu. Preston Firestone figuruje i v seznamu zaměstnanců na oficiálních stránkách firmy a má svůj profil na LinkedInu (byť s fotografií Franka Zappy).

Jak se díváte na tuto svéráznou metodu výběru manažerů? Jaké metody k odhalení skutečného chování uchazečů o manažerské posty využíváte ve vašich firmách?

-kk-

Zdroj: Human Capital Magazine - australský server pro vedoucí pracovníky v oblasti řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Capital Magazine