Aktuální trendy v LMS

Ilustrační snímek

Firemní systémy pro správu vzdělávacích programů (LMS) představují zásadní technologickou platformu pro úspěšné fungování firem. Píše o tom server Training Magazine, který také zveřejnil 5 trendů v oblasti LMS pro rok 2014. Zdůrazňuje, že LMS již dnes nejsou jen jednoduchým softwarem pro administraci e-learningových kurzů. Vzdělávací oddělení firem je dnes běžně používají k online tréninkům a automatickému reportování za využití nových médií a technologií.

Otevřený software

Díky otevřenému zdrojovému kódu budou LMS stále dostupnější pro více organizací. Na trhu přibývá bezplatných řešení, která dávají firmám možnost vytvořit si vlastní software podle svých potřeb.

Just-in-time učení

Koncept just-in-time systémů pro správu vzdělávacích programů slouží k tomu, aby firma mohla vzdělávat své lidi, když a kde je to potřeba. Přináší okamžité hodnoty. Mají-li LMS udržet krok s just-in-time učením, musejí být mobilní, flexibilní a praktické.

Sledování vzdělávacích aktivit

Na trh přichází nová generace modelu SCORM (Sharable Content Object Reference Model), který doposud umožňoval spouštět a měřit e-learningové kurzy v libovolném LMS. Jedná se o technologii Tin Can API, která umožňuje sledovat prakticky cokoli kdekoli v rámci firemních vzdělávacích aktivit. Na rozdíl od metody SCORM neurčuje, co máte měřit.

Cloudová řešení

Model vývoje a používaní počítačových technologií založený na internetu, tzv. cloud computing, se ukázal jako nenákladný a navíc pružný způsob, jak vzdělávat různé demografické skupiny zaměstnanců online. Kurzy umístěné na internetu jsou dostupné kdykoli komukoli a tento trend bude jen sílit.

Řízení talentů

Dalším trendem bude využívání LMS pro účely talent managementu. Talent management odhalí mezery ve znalostech a dovednostech, které se pak budou odstraňovat pomocí LMS. LMS by také měly dokázat samy navrhovat vhodné kurzy a tréninky pro specifické skupiny zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine