Kde se učit online?

Ilustrační snímek

Když se podíváte na tradiční nabídku školení, zjistíte, že jednodenní kurz stojí několik tisíc, vícedenní i desítky tisíc korun. Pokud vás na školení nepošle firma, sami si ho asi nezaplatíte. Naštěstí existuje dostatek možností, jak se dobře vzdělávat a neutrácet nic nebo jen pár stokorun.

Online kurzy

Mnoho univerzit a institucí sdílí kurzy na internetu. Můžete studovat kurzy na Stanfordu, Yale, Harvardu, Berkeley, MIT a přitom sedět v pohodlí svého domova. Online kurzy jsou snadná možnost, jak se vzdělávat sám, v čase, který se vejde do vašeho plánu a navíc neutratit ani korunu. Nejde přitom jen o počítačové kurzy. Na výběr je business a management, historie, právo, matematika, fyzika, zdravá výživa, umění a řada dalších témat. 

Kurzy běží většinou 6-8 týdnů a zaberou několik hodin týdně. Každý týden je zpřístupněna nová sada přednášek - videí a prezentací. Pochopení látky z aktuálního týdne prokážete splněním domácího úkolu. Na konci kurzu pak absolvujete závěrečný test. Když se povede získat dostatek bodů, obdržíte následně certifikát o absolvování kurzu. 

Nejpopulárnější servery s nabídkou online kurzů jsou:

Jazyky v mobilu

Pokud umíte anglicky a chcete se naučit další cizí jazyk, nepřehlédněte Duolingo. Zábavnou formou se naučíte gramatiku, slovíčka ale i poslech a výslovnost. Navíc můžete soutěžit s přáteli a sledovat navzájem své skóre a postup lekcemi. Studium tak není nuda, ale hra.

Vybrat si můžete ze španělštiny, francouzštiny, italštiny, němčiny a portugalštiny. Program má velmi pěkně zpracované mobilní aplikace pro Android a iPhone (zdarma a bez reklam). Můžete tak studovat i cestou do práce při čekání na zastávce.

Naučme se naživo

Když chcete raději lektora vidět živě, nejen z monitoru, a nějaká ta koruna se najde, neměli byste přehlédnout Naučmese. Jde o český projekt a české lektory, kteří vyučují možná i ve vašem městě. A když vás Naučmese chytne, můžete se stát nejen studentem, ale i učitelem.

Kurzy jsou většinou plánovány na několik hodin a cena se pohybuje v rozmezí několika stokorun, někdy stačí zaplatit lektorovi oběd. Témata jsou velmi různorodá, vybírat můžete z osobního rozvoje, gastronomie, kreativity, techniky a mnoha dalších oborů. 

Několik zajímavých kurzů, na které se můžete přihlásit:

Jak vidíte, není to standardní firemní nuda a témata jsou opravdu pestrá. 

Khanova škola 

Možná nepotřebujete certifikáty, nechcete týden co týden plnit domácí úkoly a skládat závěrečný test. Třeba si chcete jen doplnit znalosti z matematiky nebo fyziky, které vám na škole utekly. Pustit si video a naučit se něco nového. Pro radost z učení se.

A přesně tak funguje Khanova škola. Stačí si vybrat téma a spustit video. Přes sto přednášek je nadabováno do češtiny, více než tisíc videí opatřeno českými titulky. Jak a proč Khanova škola vznikla si přečtěte na Wikipedii. A nebo se hned pusťte do učení na khanovaskola.cz.

Jaké máte se vzděláváním zdarma nebo za pár korun zkušenosti? Máte další tipy, kde se naučit něco nového? Podělte se prosím v komentářích pod článkem.