Benefity mají stejný vliv jako peníze

Vyšší mzda se na první pohled může zdát lákavá. Pokud ale potenciální nový zaměstnavatel nenabízí na rozdíl od toho současného žádné benefity, nemusí se po finanční stránce změna práce vyplatit. Tento fakt si dnes uvědomuje stále více lidí.

Širokou nabídku benefitů si mohou dovolit hlavně velké firmy se silným zázemím. Například ostravská hutní společnost Mittal svým zaměstnancům poskytuje týden dovolené navíc, placené volno při důležitých osobních potížích, bezplatné patnáctidenní rekondiční programy, nevratné bezúročné půjčky až do sto tisíc, pružnou pracovní dobu nebo dětské rekreace. Vedení si uvědomuje, že takovéto investice do zaměstnanců se jim vyplatí.

Menší zaměstnavatelé si takto nákladné benefity většinou nemohou dovolit. Přesto se snaží na své zaměstnance myslet - například při jejich výročích. Oceňují též práci přesčas nebo podpoří zaměstnance v náročných situacích. Svou roli hraje i rodinná atmosféra, která ve firmě panuje, a vzájemná loajalita. Zaměstnanci pak ocení i menší benefity jako třeba lístky do divadla pro celou rodinu.

Na benefity si zaměstnanci rychle zvyknou a s jídlem roste chuť. Je pro toho dobré čas od času nabídku výhod obměnit nebo pozměnit.

-hp-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz