Británie: Nejtvrdší pravidla pro odměňování bankéřů

Britský regulátor trhu finančních služeb FSA (Financial Services Authority) schválil nová pravidla pro vyplácení bonusů ve finančním sektoru. Podle komentátorů má tak nyní Británie nejtvrdší pravidla v tomto směru na světě.

Nová britská pravidla vycházejí z doporučení Výboru evropských bankovních supervizorů (CEBS). Bankéřům povolují vyplácet pouze 20 procent jejich bonusů v hotovosti. Pro nejvyšší představitele finančního sektoru pak platí pravidlo odkladu 60 procent bonusů a ročního zákazu garantovaných bonusů. Na rozdíl od dosavadních jsou nová pravidla závazná i pro malé banky a stavební spořitelny.

Udržet talenty bude těžší

Hodnocení, které přikládá Británii nejtvrdší pravidla pro odměňování ve finančním sektoru, pronesl například odborník na odměňování z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers Jon Terry. „Udržet si talenty v sektoru, ve kterém je finanční odměna největším motivátorem a zaměstnanci jsou mobilní v mezinárodním měřítku, bude obtížnější než kdykoli dříve,“ uvedl Terry.

Pravidla začnou platit od ledna 2011. Pro společnosti, kterých se doposud pravidla pro regulaci bonusů netýkala, začnou plně platit do konce července 2011.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management