Budoucnost stravenek po zrušení daňových výhod

Pokud ministerstvo financí schválí zrušení daňových výhod u stravenek, mohla by řada zaměstnavatelů od poskytování této výhody svým zaměstnancům upustit. Podle průzkumu agentury Factum Invenio stravenky poskytuje v současnosti 80 procent firem. Ty si mohou započítat až 55 procent z hodnoty stravenky do nákladů. Po schválení návrhu by zaměstnavatel musel hradit cenu stravenky z čistého zisku.

Samotné firmy se k této otázce zatím nechtějí konkrétně vyjadřovat. "Pokud by návrh ministerstva financí prošel, museli bychom situaci nejdříve diskutovat s odbory v kolektivním vyjednávání," řekla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Kdyby návrh prošel, byla by prý Česká republika jedinou zemí v Evropě, která neumožňuje započítat příspěvek na stravování do nákladů. Ve většině evropských zemí hradí zaměstnavatel všechny náklady na stravování.

Největšími poskytovateli stravenek v Česku jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 až 14 miliard korun.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny