Česká IT firma Solitea zavádí neomezenou dovolenou. Velká část českých zaměstnanců by ji preferovala před vyšším platem, ukázal průzkum

Neomezená dovolená v Česku stále není příliš běžná, ačkoliv se jedná o velmi žádaný benefit. Podle průzkumu společnosti Solitea by ji uvítalo 85 % českých zaměstnanců, jen 5 % ale zná nějakou firmu, která ji nabízí. K hrstce z nich se nyní zařadila právě i brněnská IT firma Solitea, která benefit zavedla od tohoto října. Chce tak pomoci zaměstnancům lépe najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, ale slibuje si od toho také jednodušší nábor nových zaměstnanců.   

Martin Cígler, Solitea

Martin Cígler, předseda představenstva a generální ředitel Solitea

Neomezenou dovolenou by podle nejnovějšího průzkumu agentury MNFORCE1, který si nechala zpracovat společnost Solitea, rozhodně uvítala více než polovina (51 %) českých zaměstnanců v produktivním věku, dalších 34 % by ji spíše uvítalo. Jako důvod pak uvádějí zejména možnost více si v průběhu roku odpočinout (84 %), ale ve velké míře také dobrý pocit z projevené důvěry ze strany zaměstnavatele (83 %). Více než tři čtvrtiny zaměstnanců (77 %) by také přivítaly fakt, že již nemusí počítat zbývající dny dovolené do konce roku. Naopak, pouhá 4 % zaměstnanců by o neomezenou dovolenou vůbec nestála.  

Pokud by zaměstnanci tuto možnost získali, většinou by si skutečně během roku vybírali více dnů dovolené než dosud. Pro tento scénář se vyslovilo 61 % dotázaných. Největší část zaměstnanců (37 %) by pak v daném roce využila 6–10 dní dovolené navíc nad rámec zákonného volna, tj. 20 pracovních dnů, dalších 27 % by si vzalo o 11–15 dnů dovolené víc a téměř shodná část lidí (26 %) by čerpala i více než 16 dodatečných dnů volna v roce.  

Ačkoliv vyšší plat představuje pro české pracovníky stále větší tahák než dny volna navíc, neomezená dovolená může i tak představovat značnou výhodu při lákání nových talentů. Celkem 43 % zaměstnanců by šlo raději pracovat do firmy, která by jim nabídla neomezenou dovolenou, než do takové, která by jim slíbila 10% navýšení platu.

Solitea staví neomezenou dovolenou na důvěře  

Oslovit potenciální talenty se teď tímto benefitem chystá i česká IT firma Solitea. Ta neomezenou dovolenou od letošního října zavedla pro všechny své zaměstnance v České republice a na Slovensku. Důvodem je přitom nejen nábor nové pracovní síly, ale také větší psychická pohoda stávajících zaměstnanců včetně prevence vyhoření. Větší časová flexibilita umožní lépe se přizpůsobit individuálnímu pracovnímu rytmu, aktuální životní situaci nebo osobním preferencím, uvádí firma v dokumentu určeném zaměstnancům. Firma si zároveň od novinky slibuje také vyšší produktivitu práce.  

Neomezená dovolená je další benefit, kterým našim zaměstnancům chceme zpříjemnit práci. Vidíme, že drtivá většina z nich přistupuje ke své práci zodpovědně. Neomezenou dovolenou tak přinášíme do týmů volnost v čerpání osobního volna. Věříme, že se tak podpoří vzájemná důvěra a lidé volno využijí k odpočinku a načerpání potřebných sil,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Solitea Martin Cígler.   

Neomezenou dovolenou mohou zaměstnanci čerpat jako placené volno po domluvě se svým nadřízeným, který předem uváží kapacity v týmu. Zaměstnanci by zároveň volno nemělo bránit v plnění domluvených cílů. „Samozřejmě platí, že volno by nemělo omezit fungování týmu a je potřeba ho plánovat s dostatečným předstihem, dodává Cígler. Další limity už však zaměstnancům neklade.   

Solitea dosud nabízela pracovníkům pět týdnů dovolené, ti tak měli k dispozici jeden týden dovolené nad rámec zákona navíc. Mezi další benefity, které firma poskytuje, patří například tzv. sickdays, práce z domova, příspěvky na zdraví a volnočasové aktivity, MultiSport karta, příspěvky na penzijní připojištění, odměna za doporučení zaměstnance a další.

Mezi průkopníky neomezené dovolené ve světě se řadí zejména velké nadnárodní IT firmy jako například Netflix, LinkedIn nebo Oracle. U českých firem je tento benefit zatím spíše vzácný.  

O společnosti Solitea  

Solitea, a.s., se řadí k velkým evropským dodavatelům ICT řešení. Společnost má přes 1 500 zaměstnanců v sedmi zemích a celosvětově obsluhuje více než 260 000 zákazníků ve 35 státech. Dlouhodobě patří k nejrychleji rostoucím IT společnostem v regionu. Je největším výrobcem účetních a ERP systémů v České republice, v roce 2022 očekává konsolidované výnosy okolo 130 milionů eur.Společnost uskutečnila v posledních letech desítky významných akvizic IT společností v České i Slovenské republice a také na Balkáně. Ovládajícími vlastníky společnosti jsou slovenská private equity společnost Sandberg Capital a Martin Cígler.

 

1 Průzkum agentury MNFORCE provedený na vzorku 800 českých zaměstnanců ve věku 18 až 65 let ve dnech 22. 9. – 4. 10. 2022.