Dotaz na kvalitu kávy už pronikl i do pracovních pohovorů

Káva na pracovišti nikdy nebyla tak důležitá, jako dnes. Pro zaměstnance je natolik významnou součástí pracovního dne, že dotaz na kvalitní kávu zaznívá i během pohovoru na místo. Na otázky Lumíra Františáka, Sales Managera LOR Professional na téma „Káva v kanceláři“ odpovídal José Kadlec, headhunter a spoluzakladatel GoodCall a Recruitment Academy.

Lumír Františák a José Kadlec

Lumír Františák: Jak startuješ své ráno? Je pro tebe káva jeho nezbytnou součástí?

José Kadlec: Můj program je velmi flexibilní. Někdy musím vstávat v 5 ráno, jindy v 7 a v některé dny si můžu klidně přispat. Kávu si ale ke snídani vždycky dám. Ne ani tak kvůli tomu, že by mě měla nakopnout, ale prostě pro samotnou chuť kávy. Ta je důležitá. Ráno je to většinou káva s mlékem. Přes den pak zhruba 2 espressa a večer někdy decaf (kávu bez kofeinu).

Co jsi věděl o kávě, než jsme se potkali?

Říká se, že programátoři mění kafe na kód a já jsem před 15 lety pracoval jako programátor celých 5 let. Kvalita kávy se v té době ještě příliš neřešila. Dnes je ale situace hodně odlišná. Nezáleží na tom, zda se jedná o IT specialisty nebo HR specialisty, káva je důležitá a její výběr podléhá podrobnému zkoumání.

Pracuješ s HRisty, bavíte se spolu o kávě? Není to opomíjený benefit?

Dobrou kávu a kvalitní kávový servis ocení každý zaměstnanec. Proto je to určitě i tématem např. na pracovních pohovorech. Navíc v dnešní době se často s možnými zaměstnanci dělají tzv. demo days, kdy si člověk může vyzkoušet, jaké by to bylo v dané společnosti pracovat. Tam má takový kandidát možnost si kávu vyzkoušet a ohodnotit.

Jakou máš zkušenost s kvalitou kávy ve firmách nebo na konferencích a školeních?

Řekl bych, že v ČR máme celkově kvalitu kávy vyšší než v zahraničí. Na konferencích většinou záleží na tom, kde se událost koná. V hotelích je kvalita zpravidla lepší. Není to asi způsobeno pouze lepšími přístroji, ale také větším obratem, kvalitnějším servisem a čištěním. Na konferencích a školeních mimo hotely narazíte na kvalitu pokrývající celou škálu.

Čím jsme tě nejvíc zaujali? Proč jsi náš L‘OR ambasador?

Mou životní misí je aplikace technologických inovací na různé rigidní obory – teď je to recruitment. A L'OR je značka, která znamená inovace v jejich oboru – oboru kávy. L'OR nabízí řešení, kdy kávovar nevlastníte, ale máte ho půjčený a platíte pouze kávu. Dokážou nabídnout zrna i disky (pody), což také nedokáže každá značka. A zrna vyrábí ve velkých šaržích, takže máte jistotu, že vaše káva bude chutnat stejně i za 2 roky a zaměstnanci si nebudou stěžovat, proč káva najednou chutná jinak.

V GoodCallu máte od L‘OR zrnkové i diskové řešení. Jak jste ty a zaměstnanci spokojeni? Jak bys nás ohodnotil?

Zaměstnanci byli nedočkaví už ve chvíli, když se zařízení instalovalo. Bylo to překvapení. Od té doby si zaměstnanci chválí nejen kávu, ale vůbec celé řešení, hodně se u nás pije i horká čokoláda. Podové řešení využíváme v naší Recruitment Academy pro účastníky školení. Nic lepšího prakticky dostat nemohou a my nemusíme řešit, že káva v přístroji expiruje. Pro případy, kdy potřebujete kávu relativně nárazově, je podové řešení to nejefektivnější.

Máš nějaké doporučení či vzkaz pro HRisty na téma kávy?

ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU a druhou nejnižší na světě. Páka je tedy na straně zaměstnanců, kteří mohou být velmi vybíraví. Káva jako součást dalších benefitů patří mezi prvky, kterými společnosti o zaměstnance soutěží. Proto můžete kávové řešení využít jako svoji konkurenční výhodu na poli recruitmentu.

Zaujalo vás řešení L'OR Professional?

Přijďte ochutnat naši kávu a prohlédnout si ukázky našich firemních realizací do našeho showroomu na adrese Pujmanové 1753/10a, Praha 4.

Vezměte s sebou i vaše kolegy a zhodnoťte, zda je naše káva a přístup tím, co vám na vašem pracovišti chybí. Stejně tak vám rádi připravíme testy kávy zdarma přímo na vašem pracovišti a zapůjčíme vám kávovar včetně kávy, aby si naše řešení mohli vyzkoušet všichni zaměstnanci vaší firmy.

Jsme vám k dispozici na těchto kontaktech: Telefon: +420 731 604 741 a email: Lumir.Frantisak@JDEcoffee.com. Kompletní informace o L´OR Professional najdete na www.jdeprofessional.cz.