GSK začne proplácet školné. Chce tím získat a udržet talenty

Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) oznámila, že bude proplácet stoprocentní výši školného studentům vysokých škol ve Velké Británii, které zaměstná. Podmiňuje to setrváním studentů či absolventů ve firmě po dobu minimálně dvou let. S rozpočtem ve výši 3 milionů liber ročně tak pokryje náklady na školné přibližně stovky studentů.

Britští poslanci již minulý rok schválili výrazné zvýšení školného na univerzitách. Od roku 2012 tak studenti budou platit minimálně 6000 liber ročně. Za „výjimečných okolností“ to může být až 9000 liber. Například Exeter University a Imperial College London již oznámily, že budou požadovat 9000 liber. Totéž se očekává od Cambridge.

Stejnou cestou jdou i další firmy

GSK chce své schéma proplácení školného spustit ve stejnou dobu, kdy začne platit zvýšené školné. Věří, že tímto opatřením posílí svou pozici vysoce žádaného zaměstnavatele mezi absolventy a přiláká nejlepší talenty.

Pro podobný krok se začátkem roku rozhodla například poradenská skupina KPMG. Ta chce školné svým zaměstnancům z řad britských studentů začít proplácet již letos na podzim.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC