Jak dál po mateřské dovolené?

Dříve platilo, že žena se může věnovat buď dítěti nebo kariéře, ovšem ne oběma dohromady. Později se situace změnila a ženy se začaly snažit být úspěšné v práci i zvládat domácnost. Zkušenosti ukázaly, že je to možné. Článek přináší pracujícím matkám 5 tipů, jak dosáhnout rovnováhy v osobním i profesním životě.
* Buďte hodnotným členem týmu. Snažte se dělat vše pro to, abyste byly pro zaměstnavatele nepostradatelné.
* Při práci z domova (teleworkingu) si zaměstnavatel mnohdy neuvědomuje, jak těžkou práci žena zastává (aneb sejde z očí, sejde z mysli). Je třeba si vytvořit plán pravidelného kontaktu se zaměstnavatelem a zahrnout do něj pravidelné návštěvy, korespondenci i telefonáty.
* Pracující matky potřebují zejména čas (aby zvládly rodinné povinnosti), finanční prostředky a někoho, kdo se jim postará o dítě. Jestliže jim to zaměstnavatel dokáže poskytnout, je mu odměnou jejich loajalita a větší výkonnost. Někdy je však třeba se začít o tuto problematiku aktivně zajímat.
* Zjistěte si, zda je ve firmě možnost alternativního rozvržení pracovní doby a vytvořte si vlastní plán, který pak předložte nadřízenému.
* Důležitá je trpělivost. Změny se obvykle nedějí přes noc a pracující matky to zatím mají na trhu práce dost těžké. Jedinou funkční strategií je vybudovat si pověst skvělého zaměstnance – takový člověk (v našem případě žena) má pak právo i na ústupky, které se jiným zaměstnancům neumožňují.

**Datum vydání:** IV/2002

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com