Jak vyhrát bitvu o čas

Řada firem neustále vede válku mezi prací a rodinou, která výrazným způsobem podkopává jejich cíle a podněcuje zvyšování stresu a vyšší fluktuaci zaměstnanců. Tak to ale nemusí být. Firmy mohou tuto válku vyhrát pomocí chytrých investic do kultur a postupů, které zaměstnancům pomohou dosáhnout rovnováhy mezi pracovními a osobními povinnostmi.

Ideální kultura podporující osobní život zaměstnanců by měla rozšiřovat celkové osobní perspektivy, nejen poskytovat například péči o děti. Měla by rozvíjet jednotlivé osobní zájmy. Smysluplná změna firemní kultury však není jednoduchá. Znamená zvážení tradičního strukturování práce a velký závazek ze strany vedoucích pracovníků.

Některé firmy proto uzavírají partnerství s jinými, aby mohly sdílet znalosti, ušetřit náklady a vybudovat efektivní inovativní řešení. Jde o to strukturovat práci tak, aby zaměstnanci měli kontrolu nad tím, jak, kdy a kde splní své povinnosti. Pokud celá změna nebude dobře naplánována, zaměstnanci budou zneužívat zavedený systém, aby dosáhli flexibility za cenu neplánovaných absencí, fluktuace a protestů ostatních.

-kk-

**Datum vydání:** VIII/2004
Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise