Mzdy v roce 2014: Nerovnost trvá a narůstá

Ilustrační snímek

Mzdový medián (tj. výše mzdy, na kterou dosahuje přesně polovina zaměstnanců) v roce 2014 činil 21 629 Kč. Průměrná mzda dosáhla výše 25 686 Kč a meziročně se zvýšila o 608 Kč. Díky nízké inflaci se mzda reálně zvýšila o 2 %. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Rozdíly ve výdělcích však podle nich přetrvávají a dokonce narůstají.

Nejvýraznější jsou rozdíly ve výdělcích podle konkrétních zaměstnání. Například řídící pracovníci v roce 2014 vydělávali podle mediánu 42 645 Kč, což odpovídá dvojnásobku úrovně mezd úředníků nebo řemeslníků. I uvnitř této kategorie zaměstnanců však panují velké rozdíly závislé na oboru a na velikosti řízeného podniku či útvaru. Na opačné straně mzdové škály zůstávají pomocní pracovníci a pracovníci ve službách a prodeji. Nadpoloviční většina pomocných a nekvalifikovaných pracovníků a téměř polovina pracovníků ve službách a prodeji si vydělala méně než 15 tisíc hrubého měsíčně.

ČSÚ: Hlavní třídy klasifikace zaměstnání 2014

Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, velice rychle je však dohání zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech. Mzdy zde dosahují dvojnásobku průměru ostatních odvětví,“ sdělila Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ. „Naopak nejnižší mzdy musíme hledat v ubytování, stravování a pohostinství, kde si k průměrné mzdě 14 093 Kč mohou vypomoci spropitným, a pak v odvětví administrativní a podpůrné činnosti. Tam dominují agentury práce a průměrná mzda vloni činila jen 16 725 Kč,“ doplnila Erhartová.

Pokud jde o rozdíly mezi výdělky mužů a žen, medián mezd mužů byl v roce 2014 o 4 098 Kč vyšší než u žen. Proč ženy berou méně čtěte zde.

ČSÚ: Mzdy mužů a žen 2014

 

Další grafy a podklady k vývoji mezd do roku 2014 prezentované na tiskové konferenci ČSÚ „Mzdy do roku 2014“ 15. dubna 2015 jsou k dispozici ke stažení zde. Dozvíte se zde i to, co jsme si mohli koupit za průměrnou mzdu v roce 1985 a 2014.

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad