Obědy už nezdražují. Přesto lidem spolknou až desetinu výplaty

Počet obědů, které si lidé mohou za měsíční plat dovolit, se snížil. Jejich ceny přitom v květnu rostly jen minimálně. Podle Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet stálo v uplynulém měsíci obědové menu průměrně 181,1 korun. V poměru k průměrné výši mezd vynaloží největší část příjmů za polední stravování lidé v Českých Budějovicích a Liberci, nejmenší v Praze.

Aneta Martišková, Edenred

Ceny obědů v restauracích zůstávají stabilní. V květnu Češi za obědové menu průměrně zaplatili 181,1 koruny, tedy jen o 80 haléřů více než v dubnu. Pokračuje tak trend trvající od počátku roku, kdy ceny obědů ve většině měsíčních srovnání rostou jen v minimálním rozsahu. Od ledna se zvýšily o pouhých 1,9 %. V meziročním srovnání činí nárůst 13,7 %, což je stále více než květnová míra inflace, která klesla na 11,1 %.

Podíl 20 obědů z průměrné mzdy

Kraj

Únor

Květen

Praha

7,7 %

7,8 %

Jihočeský kraj

9,2 %

10,3 %

Plzeňský kraj

9,1 %

9,9 %

Karlovarský kraj

9,0 %

9,9 %

Ústecký kraj

8,0 %

8,8 %

Liberecký kraj

9,3 %

10,3 %

Královéhradecký kraj

8,6 %

9,6 %

Pardubický kraj

9,3 %

10,1 %

Vysočina

8,1 %

8,7 %

Jihomoravský kraj

8,9 %

9,6 %

Zlínský kraj

8,2 %

8,9 %

Olomoucký kraj

8,3 %

9,0 %

Moravskoslezský kraj

8,8 %

9,5 %

Česká republika

8,2 %

8,8 %

Nejvíce za jeden oběd v květnu již tradičně zaplatili Pražané, polední menu v hlavním městě průměrně stálo 204,8 korun. Nad hranicí 200 korun se zde ceny drží už od začátku roku. Nejlevněji se naopak najedli lidé v Olomouci a ve Zlíně, kde se průměrná cena oběda pohybovala lehce pod 164 korunami.

Čísla z posledních měsíců naznačují, že zdražování v restauracích narazilo na svůj strop – na rozdíl od loňského roku, kdy meziměsíční nárůsty dosahovaly i 6 korun. Z části je zpomalení způsobeno i tím, že restauratéři už nemají kam ceny zvedat. Pokud by totiž dále zdražovali, riskují, že jejich zákazníci začnou volit alternativní způsoby stravování, a o to méně budou utrácet v restauracích.

Na obědy padne i více než desetina mzdy

Právě dopad stravování v restauracích na peněženky zaměstnanců se v jednotlivých regionech výrazně liší, proti únoru se navíc napříč republikou zvýšil. Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů musí na stravování vynaložit obyvatelé Libereckého a Jihočeského kraje. Za 20 obědů by zaměstnanci v těchto regionech utratili více než desetinu své mzdy. Na opačném konci spektra se překvapivě nachází Praha, kde lidé za polední stravování navzdory nejvyšším cenám vydají nejmenší část svých příjmů.

Musíme brát v potaz i to, že na průměrnou mzdu většina zaměstnanců ani zdaleka nedosáhne. Na rozdíly mezi regiony budou lidé narážet i během letních měsíců, kdy se rozjedou na dovolené. Návštěvníkům hlavního města se stravování prodraží, zatímco pražané cestující do regionů za něj poměrně výrazně ušetří.

růst cen obědů