Pandemie polevuje, ale vyhráno zdaleka není. HR manažery čeká nový úkol, na který nemusí sami stačit

Před krizí byla role manažera lidských zdrojů v řídících týmech bohužel často málo uznávaná a stranou strategických rozhodnutí. S vypuknutím covidové krize se ale HR manažeři najednou ocitli v první linii a museli se vypořádat s krizí nebývalého rozsahu. Ředitelé a manažeři lidských zdrojů, povolaní na všech úrovních společnosti od rána do večera, se nyní jeví jako zásadní hráči, kteří pomáhají společnostem překonat pandemii. Jak čelit novým výzvám? A přinese návrat k „normálnímu životu“ klid, nebo nové problémy?

HR manažery čeká nový úkol, na který nemusí sami stačit

Řekli byste, že se práce manažerů HR v souvislosti s pandemií změnila? Určitě, není pochyb. Uplynul už více než rok, po který jsou všichni HR manažeři v režimu rychlého nasazení. Krize zcela narušila jejich priority a agendu, přičemž od začátku museli sladit několik misí najednou. Na jedné straně sledovat rozhodnutí orgánů veřejné moci a zajišťovat jejich bezodkladné uplatnění, komunikovat opatření na všech úrovních i organizovat práci v rámci týmů. A na straně druhé zajistit fungování společnosti i úroveň motivace a angažovanosti zaměstnanců za bezprecedentních podmínek.

Jak uřídit spokojenost?

Obzvlášť motivace a angažovanost zaměstnanců byla v prvních chvílích na okraji zájmu firem, to se ale začalo v posledních měsících měnit. Firmy a HR oddělení začali řešit, jak mít i za velmi specifických podmínek vzdálené práce zaměstnance oddané, spokojené, motivované a angažované. Tvrdý oříšek už s ohledem na jedinečné potřeby každého zaměstnance, ještě složitější problém ve chvíli, kdy jsou možnosti trávení volného času velmi omezené.

Ukázalo se, že ke splnění tohoto náročného úkolu potřebují mít HR manažeři k dispozici vyspělé HR systémy, které jim umožní efektivně a přehledně spravovat a řídit veškerou agendu, ať už jde o odměňování zaměstnanců nebo well-being. Ruku v ruce s tím jde i digitalizace volnočasových benefitů a navázání nových partnerství, díky kterým lze dnes eBenefity využívat k lekcím online fitness stejně jako k online návštěvám psychologa. „HR manažeři tím dostávají konečně do ruky nástroje, díky kterým mohou i v těchto nezvyklých podmínkách efektivně pracovat s odpočinkem a motivací zaměstnanců,“ říká CEO Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Pracovní vztahy na dálku trpí

Rozsah činností HR je opravdu velmi široký, ale není to jen únava, nezdravý životní styl nebo workoholismus, co musí HR manažeři stále častěji řešit. S návratem k běžnějšímu režimu se ukazuje, že mnoho škod napáchalo ve firmách také sociální odloučení a absence kontaktu s kolegy. Práce na dálku mimo jiné nabourala odhodlanost zaměstnanců, kteří ztrácejí kontakt se společností i kolegy, a díky tomu se jim vzdalují i společné cíle, mise a význam jejich práce.

kolegové

Vnímáme, že po dlouhé izolaci, kvůli které byli zaměstnanci prakticky odtrženi jak od firmy, tak i od svých kolegů, bude nyní klíčové hledat cesty pro obnovu sociální interakce k udržení jejich motivace a angažovanosti,“ popisuje Nicoletti a dodává: „Věříme, že týmové soudržnosti a pohodě pomohou i podobné moderní služby, jako je naše utilita Platba mezi kolegy, která umožňuje jednoduché finanční vyrovnání mezi kolegy z jedné firmy.“

Nové HR technologie budou mít za úkol umožnit sdílet společné úspěchy zaměstnanců, přispět a vyjádřit svůj názor, posilovat týmovou soudržnost a vytvářet prostředí pohody uvnitř společnosti i při vzdálené práci. Ale nejen to. Vedle fyzického a duševního zdraví, vyváženosti mezi časem pro práci a soukromí nebo podpory sociálních vazeb se ukazuje být aktuálně zcela zásadní také otázka finanční stability.

HR potřebuje chytré inovace

Dlouhodobě komunikujeme s HR řediteli firem, abychom znali jejich aktuální potřeby a dokázali jim vždy nabídnout inovativní a bezpečné řešení. Díky tomu víme, že finanční stabilita zaměstnanců je v současné době jedním z klíčových témat. Proto jsme uzavřeli partnerství s Advantem a přinesli zcela nový benefit, který umožňuje vyplatit zaměstnancům až 50 % mzdy kdykoli před výplatním termínem,“ popisuje Nicoletti.

Díky nové spolupráci bude moci získat výplatu předem v aplikaci Můj Up až 350 000 zaměstnanců ze stovek firem, kterým Up přináší řešení pro spokojené a motivované zaměstnance. Zaměstnanci mohou o výplatu předem zažádat přímo v rámci motivační platformy Můj Up. „Zprostředkování služeb Advanta je přesně tím řešením, které chceme našim partnerům a jejich zaměstnancům poskytovat i do budoucna. Vedle zaměstnanců navíc podobné inovace a technologie usnadní každodenní práci právě přetíženým HR oddělením,“ říká Nicoletti.

Aby HR manažeři a HR oddělení obstály v podobných nových výzvách, budou potřebovat mít v ruce moderní a efektivní nástroje, jako je právě výplata předem. „Aktuálně proto pracujeme na dalších zajímavých HR modulech, které představíme v průběhu roku,“ dodává Nicoletti.

benefit