Práce na dálku není podřadná. Jakými benefity ji ohodnotit?

Stále více lidí dnes pracuje z domova či jiného místa vzdáleného od sídla či provozovny zaměstnavatele, systémy zaměstnaneckých výhod však na tyto pracovníky často nemyslí. Firmy tím vysílají signál, že zaměstnanci pracující na dálku pro ně nemají takovou hodnotu jako ostatní. Tito zaměstnanci se pak oprávněně cítí podřadně, což má pro zaměstnavatele negativní důsledky. Dnes si proto ukážeme praktické tipy na benefity pro zaměstnance pracující na dálku.

Ilustrační snímek

Pokud vytváříte systém zaměstnaneckých výhod pro tým složený z lidí, kteří pracují na pracovišti i na dálku, začněte výběrem benefitů pro ty, kdo pracují na dálku. Přirozeně pak budou fungovat pro celý tým. Následující tipy přinesl server HR Zone.

1. Moderní technologie

Zaměstnanci při práci na dálku ocení monitor navíc, lepší sluchátka, nový software nebo celý počítač či tablet. Zvažte však také, zda nebude vhodnější věnovat jim určitou částku na nákup technologií, které si mohou vybrat sami.

2. Péče o domácnost

To, že někdo pracuje doma, neznamená, že má více času starat se o svůj dům či byt. Jako benefit proto můžete nabídnout úklidovou službu, zahradníka nebo donášku jídel, aby se vaši zaměstnanci pracující na dálku cítili ve své domácí kanceláři příjemně.

3. Vybavení kanceláře

Sedět při práci z domova na kvalitní kancelářské židli u kvalitního kancelářského stolu je něco jiného, než ležet v křesle s počítačem na břiše. Někdo může ocenit i stůl uzpůsobený pro stání nebo běžecký pás.

4. Péče o zdraví

Příspěvek na pojištění je jedna věc, stejně tak však můžete přispět na návštěvu tělocvičny, různé kurzy cvičení, vybavení domácí posilovny nebo nákup nových běžeckých bot.

5. Vzdělávání

Zapojte zaměstnance pracující na dálku do firemního rozpočtu na vzdělávací kurzy. Můžete jim také zpřístupnit online kurzy nebo jim předplatit odborné časopisy a knihy.

6. Týmové akce

Zapojte zaměstnance pracující na dálku do týmových akcí, jako jsou různé sportovní události, obědy a večeře, kulturní akce, team buildingy a podobně.

7. Uznání před kolegy

Zaměstnancům pracujícím na dálku může chybět i benefit, který bývá na pracovišti běžný – projev uznání před ostatními. Hledejte proto způsoby, jak vyjádřit zaměstnancům pochvalu, i když se nevidíte každý den v kanceláři. Můžete například veřejně jmenovat zaměstnance měsíce nebo vyzvednout úspěchy jednotlivých členů týmu na intranetu či ve sdíleném newsletteru.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone