Raději flexibilitu než peníze

Řada profesionálů by preferovala volnější pracovní program i za cenu nižšího finančního ohodnocení. Ovlivní ale vaši kariéru, když tuto preferenci naznačíte?

Jeden z citovaných případů se týká člověka, který si na finanční ohodnocení nemůže stěžovat. Je ale sám na dvě děti a potřeboval by více volna v ranních hodinách, aby se je mohl vypravit do školy. „Ztracený“ čas by byl ochoten napracovat v jinou denní dobu. Ptá se, zda je vůbec vhodné zříci se zvýšení platu a požádat o flexibilitu.

Pokud vám pravidelně navyšují plat, o něčem to vypovídá. Rozhodně je to dobrá doba pro přednesení zmíněného návrhu. Díky konkurenci v udržení talentů firmy úzkostlivě pečují o své nejlepší zaměstnance a je velká šance, že vám vyjdou vstříc.

Na základě nedávného průzkumu, který oslovil v USA asi 10 000 pracovníků, se zjistilo, že i když jsou tři čtvrtiny spokojeny se současným platem, téměř polovina (44 %) by ochotně změnila poměr finančních prostředků a benefitů a celých 33 % by volilo konkrétně flexibilnější pracovní dobu.

Než vám nabídnou další zvýšení platu, posaďte se se svým nadřízeným a vysvětlete mu svá přání. Pokud to uděláte včas, dáte mu šanci vyjednat to pro vás na vyšších místech. Nikdy neuškodí, když se zkusíte zeptat. Jak vám může zaměstnavatel dát, co chcete, když neví, co to je?

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com