Rovnováha není jen pro rodiče

Ilustrační snímek

O potřebě hledání rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem se nejčastěji mluví v souvislosti se zaměstnanci, kteří mají děti. Nedostatek času na mimopracovní aktivity a odpočinek však stejně jako rodiče s dětmi mají i svobodní zaměstnanci bez rodin. Upozornil na to nedávný výzkum americké Michigan State University s názvem From “Work-Family” to “Work-Life”: Broadening our Conceptualization and Measurement, podle něhož právě v dnešní době stoupá počet svobodných zaměstnanců, kterým nebývá čas ani energie na mimopracovní zájmy. Podle serveru psychcentral.com, který o výzkumu informoval, to z dlouhodobého hlediska vede ke vzniku úzkostí a depresí.

Spoluautorka studie, psycholožka Jessica Keeneyová vysvětluje, že tradičně se firmy snažily pomáhat svým zaměstnancům vyvážit práci a rodinu, nyní však jde skutečně o práci a osobní život bez ohledu na rodinu. Organizace by podle ní měly nabízet benefity, jako je například pružná pracovní doba, nejen rodičům, ale i těm, kteří se ve volném čase chtějí věnovat jakémukoli ze svých zájmů, například sportu.

Zaměstnanců, kteří jsou svobodní a žijí sami přibývá, po celém světě. Často se jedná o ženy-manažerky. Studie psychologů z Michigan State University ukázala, že nepružná práce se u rodičů i nerodičů odráží negativně ve třech základních oblastech – zdraví (cvičení, návštěvy lékaře), rodina a přátelé a volný čas (sport, čtení, sledování televize a další koníčky).

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central