Slovenské firmy čeká vyplácení superhrubé mzdy

Od ledna 2012 se na Slovensku začne vyplácet superhrubá mzda. Soukromé firmy si budou moci vybrat ze tří možností, jak ji přepočítají. Uvedl to ministr práce Jozef Mihál. Zaměstnancům se navýší hrubá mzda o dosavadní odvody placené zaměstnavatelem. Odvody se nově budou platit ze superhrubé mzdy a odvádět je bude stále zaměstnavatel. Způsob přepočtu superhrubé mzdy si však zvolí podle typu pracovního poměru a výšky mzdy.

Při soukromém typu pracovního poměru si zaměstnavatel bude moci vybrat, zda zaměstnanci s nízkou mzdou vynásobí současnou mzdu jednoduše koeficinetem 1,334, nebo zvolí náročnější, ale přesnější statusový způsob. Ten zohledňuje například to, zda je zaměstnanec pracujícím starobním nebo invalidním důchodcem, a bude pak platit nižší odvody. U zaměstnanců, jejichž mzda převyšuje 1,5násobek průměrné mzdy, se má výdělek přepočítávat pomocí vzorce, který zohledňuje součet původní mzdy a pojistného firmy.

V případě veřejného typu pracovního poměru si zaměstnavatelé nebudou moci způsob výpočtu superhrubé mzdy vybírat. Budou muset mzdy přepočítávat podle statusového koeficientu.

-kk-

Zdroj: Pravda.sk - portál slovenského deníku Pravda
Zobrazit přehled článků ze zdroje Pravda.sk