Tahle dieta zaručeně funguje! Namíchejte si recept na zdraví na kurzu zdravé výživy

Diety mě vždy děsily. Nebudu nalhávat, že jsem nikdy žádnou nevyzkoušela, abych „ze sebe měla lepší pocit“, že jím „správně“. Nikdy jsem se ale nedonutila žádný pevně daný stravovací režim dodržet na 100 %. Snad proto, že ráda ochutnám kdeco a ani naše tradiční česká kuchyně mi nikdy nebyla cizí.

Ačkoliv jsem sama nikdy váhově ani postavou nevybočovala z normálu, postupem let se u mě začaly projevovat problémy jiného rázu. Ty, které nevnímáte ráno, když se podíváte do zrcadla nebo když si stoupnete na váhu. „Z nedostatku času“ jsem zapomínala pravidelně jíst a čím dál tím více jsem se potýkala s únavou, až se objevily i první zdravotní obtíže…

Připadá vám to povědomé? Tohle je můj příběh, možná ten váš je podobný. Pracujete, honíte se kolem rodiny a dětí a na takové věci, jako je pravidelnost v jídle nebo zdravá strava, „nestíháte“ ani pomyslet. Jenže jak se říká, zdraví máme všichni jen jedno a dlouhodobé prohřešky nám naše tělo neodpouští. Stejně tak si ani naše ratolesti nepřejí mít uhoněné rodiče, kteří přes svou únavu a zdravotní neduhy přestávají stíhat jejich tempo. Nemluvě o nadřízených v práci…

A jsme zpátky u stravy, která je vedle dostatečného spánku a pohybu klíčovým stavebním kamenem našeho životního stylu. Okolnosti mě o ní přiměly více přemýšlet, a tak jsem ráda přijala nabídku zúčastnit se úvodní hodiny Rekvalifikačního kurzu Poradce pro výživu, který pořádá Institut zdravého životního stylu v rámci pražského NutriCentra. Kurz vede zakladatelka centra a lektorka - Pavlína Dostalíková, která se zdravé výživě a životnímu stylu věnuje už více než deset let.

Ne každý může mít postavu modelky

Ráno na devátou hodinu se scházíme s ostatními účastníky kurzu. Je nás osm. Všichni vypadají vitálně, obezitou evidentně netrpí. V duchu si říkám, že by to asi bylo paradoxní vzhledem k názvu kurzu. Nicméně s podivem během úvodního seznámení zjišťuji, že téměř nikdo nemá přímo zájem se v této oblasti pohybovat profesně. Převažujícím důvodem k účasti jsou totiž obdobné argumenty jako výše uvedené – objevující se zdravotní obtíže či stravovací omezení, potřeba vědět, co jím, a starat se dobře o sebe i druhé – děti či další osoby v péči, případně zájem o zdravou výživu při sportu.

Úvodní hodinu kurzu se dále věnujeme diagnostice a bavíme se o cílech změny stravovacích návyků - jaká by to jinak byla diskuze o zdravé stravě, pokud bychom neznali žádné výchozí individuální parametry a REÁLNÉ představy o změně?

Od Pavlíny Dostalíkové se dozvídáme, že často od klientů slýchá jejich představu o konkrétních shozené hmotnosti či vysněné váze, avšak podle jejích slov, je třeba hledat i jiné cíle: „Často přicházejí klienti s tím, že chtějí zhubnout XY kilo, nicméně shozená kila by sama o sobě neměla být hlavním cílem. Ne každý může mít vysněnou postavu modelky či naopak vypadat jako Arnold Schwarzenegger. Řada cílů se proto ve výsledku jeví takřka nereálná, proti přírodě. Je potřeba si nastavit i jiné cíle a ptát se klienta či sebe sama, co vlastně snížení váhy má přinést?“ Mezi další relevantní cíle tak může patřit zejména snížení pocitu únavy, pravidelnost a pestrost stravy či kvalitnější skladba jídelníčku a jiné. Díky tomu se pak vlastní snížení váhy může jevit jako určitý „vedlejší efekt“ těchto cílů. Dlouhodobě to ale dává smysl.

Vím, co jím (a hlavně proč)

Cíle účastníků kurzu nám už vzájemně jsou známé. Rovnou se proto pouštíme do vlastní diagnostiky, jejímž záměrem je především zpřesnit stanovené cíle a ukázat, jak reálné ve skutečnosti jsou. Pavlína Dostalíková nás rychle seznamuje s pravidlem „Co funguje mně, nemusí fungovat tobě“ a já, po diskuzi řešící různé DNA diagnostiky tělesných typů, diagnostiky dle krevní skupiny a další, které si lidstvo a aktuální trendy dokáží vymyslet (upřímně mi z nich šla hlava mírně kolem), dávám lektorce za pravdu.  

Pokračujeme rozborem našich vlastních tělesných hodnot, které nám byly hned ráno po příchodu naměřeny (nalačno) na přístroji InBody 230, který je v NutriCentru k dispozici. Tento konkrétní přístroj měří pomocí metody bioelektrické impendance. V překladu to tedy znamená, že se postavíte na plošinku, chytíte do rukou dvě „madla“ a přístroj se skrze elektrické impulzy vysílané do těla o vás během pár vteřin dozví více, než jste o sobě doposud mohli zjistit.

Kromě „standardních“ metrik typu – váha či BMI (BMI = váha v kg : výška2 v metrech) vám změří například také vaše míry, množství tuku, vody a svalů v těle se zaměřením na jednotlivé segmenty (nohy, ruce, trup). Díky tomu můžete třeba odhalit i své dysbalance a zaměřit se na ně. Dále vám sdělí také obsah minerálních látek a proteinů v těle či tzv. viscerální (útrobní) tuk, který se hromadí v útrobách břišní dutiny a může dokonce prorůstat do jiných orgánů a zhoršovat celkový zdravotní stav. Z naměřených hodnot se tak dá zcela jistě vycházet při tvorbě vhodného jídelníčku a stravovacího režimu.

Během naší diskuze nad hodnotami v návaznosti na úpravu stravovacích návyků mě zaujal názor lektorky: „Podvýživa škodí stejně jako nadváha. Avšak i mírná nadváha přibližně do BMI 28 je zdravá. Takoví lidé se zpravidla dožívají nejdéle. Nejhorší jsou však tzv. jojo efekty (rychlé výkyvy +/- v hmotnosti člověka, pozn. red.). Hubnutí s jojo efektem je stejné jako šetření penězi – najednou se vám sníží příjem a vy žijete od výplaty k výplatě, dokud se nenaučíte šetřit; jakmile vám zase přidají, šetřit stejně nepřestanete. To stejné se děje s ukládáním tuku v těle. Tělo zkrátka šetří na horší časy.“.

Jedno drobné, avšak užitečné, doporučení na závěr:

Pokud sami nejste s vaší váhou spokojeni, zkuste, než se vydáte hledat pomoc za odborníkem, nejprve podrobně sledovat váš jídelníček jako východisko vaší práce na změně stravovacích návyků. K dispozici máte například volně dostupnou aplikaci www.kaloricketabulky.cz, kterou nám Pavlína Dostalíková sama doporučila.

Zhodnocení kurzu

Osobně musím říci, že i jediné setkání celého kurzu pro mě bylo přínosné. Oceňuji zejména praktický přístup lektorky ihned od počátku lekce zahrnující jak vlastní diagnostiku a její rozbor, tak velmi otevřené sdílení zkušeností a názorů na problematiku. Ačkoliv Pavlína Dostalíková sama aktivně působí také jako poradkyně zdravé výživy, neměla jsem z jejího přístupu pocit žádného nátlaku ve prospěch toho či onoho přístupu či diagnostické metody. Naopak jsem nabyla dojmu svobodné volby a rozšířila si představu o dostupných možnostech na trhu. Zároveň jsem si odnesla řadu užitečných dílčích podnětů, které mi, jak doufám, pomohou nadále ve směřování ke zdravému životnímu stylu – bez únavy či zdravotních neduhů.

 

Zjistěte si více podrobností o Rekvalifikačním kurzu Poradce pro výživu.

Pokud hledáte odbornou pomoc při sestavení jídelníčku, případně byste se rádi nechali sami diagnostikovat přístrojem InBody, klikněte pro více informací.