Zhubni a vyhraj

Američtí zaměstnanci se dočkali nového druhu zaměstnaneckých výhod. Peněžní či jiné odměny mohou získat za zhubnutí. Zaměstnavatelé nabízejí nejčastěji prémie nebo dny placené dovolené navíc, existují však i firmy, které úspěšným dietářům zaplatí dovolenou v tropech.

Na vzniku benefitů za hubnutí se podepsaly především rychle rostoucí zdravotní náklady na zaměstnance. Podle oficiálních údajů stojí ztráta produktivity práce v důsledku obezity zaměstnanců americké firmy ročně 56 miliard dolarů. Firmy podporující zdraví zaměstnanců se pak dočkají větších výhod, než jsou levnější účty za zdravotní péči. Zaměstnanci v programech na snížení váhy jsou podle nich soustředěnější, lépe spolupracují a mají více energie. Kolektivní podpora hubnutí navíc zaměstnance lépe motivuje.

Podle odborníků by však zaměstnavatelé měli mít na paměti i další věci. Především je třeba chápat, že váha je citlivé téma. Programy na hubnutí by proto měly podporovat pokroky, nikoli trestat nadváhu. Ve státe Michigan je diskriminace na základě váhy dokonce zákonem zakázaná. Dále je třeba podporovat celkově zdravý život, nejen shazování kil.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork