10 důvodů pro kvalitní spánek

Ilustrační snímek

Jste příliš vytížení na to, abyste dostatečně spali? Když si už jdete lehnout, máte problém usnout? Pak se to může negativně odrazit na vašem zdraví. Špatný nebo nedostatečný spánek se může podepsat na vašem kardiovaskulárním, endokrinním, imunitním a nervovém systému. Zvažte proto aktuální vědecké poznatky:

- Méně znamená více. Lidé, kteří spí méně než sedm hodin denně, mají větší tendenci k obezitě.

- Budete si vybírat špatnou stravu. Lidé, kteří mají ve spánku problém s dýcháním, jedí více cholesterolu a tuku. Obzvláště se to týká žen.

- Můžete onemocnět cukrovkou. Lidé, kteří spí jen pět hodin denně, mají 2,5krát větší pravděpodobnost, že onemocní diabetem. U lidí spících sedm hodin je to 1,7krát.

- Poškodíte si srdce. U žen, které spí pět a méně hodin denně, je riziko srdečního infarktu vyšší o 45 %.

- Zvýšíte si krevní tlak. Například tzv. spánková apnoe, při níž člověk přestane ve spánku na pár sekund dýchat, je spojena s chronickým zvýšením krevního tlaku přes den.

- Bude vám více hrozit dopravní nehoda. Značné procento závažných automobilových nehod způsobují řidiči, kteří usnou.

- Ztratíte rovnováhu. Gerontologické výzkumy ukazují, že staré lidi, kteří mají problémy s usnutím, vstávají v noci a přes den jsou ospalí, častěji postihují pády.

- Budete náchylnější k depresi. Tato tendence se projevuje u dospělých i mládeže.

- Děti mohou mít problémy s chováním. Pediatři potvrzují, že děti trpící nespavostí nebo špatným spánkem např. v důsledku obezity, mají častěji problémy s chováním (např. hyperaktivitou).

- Můžete být blíže smrti. Lidé, kteří spí pět a méně hodin denně, mají o 15 % větší riziko úmrtí – bez ohledu na příčinu.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report