10 jednoduchých kroků ke zdraví v práci

Propadáte-li depresi při návratu do práce po letní dovolené, je čas něco s tím udělat. Výzkumy potvrzují, že spokojený zaměstnanec je také zdravější a přitom stačí jen několik jednoduchých kroků, abyste měli zdravější pracovní prostředí, v němž můžete vzkvétat.

- Vyvarujte se aférek v práci. Intimní poměr s člověkem ze zaměstnání se stává nezdravým, když se nepovede. Vede k depresím a poklesu morálky. Dochází také ke snahám o pomstu, sledování nebo i fyzickému násilí. Některé firmy dokonce intimní vztahy na pracovišti zakazují smluvně. Vyplývá to z výzkumu americké I owa University.

- Choďte dříve domů. Přílišný počet hodin strávených v práci se negativně podepisuje na krevním tlaku, zvyšuje riziko onemocnění hypertenzí. Vyplývá to z výzkumu americké University of California.

- Používejte schody. Lidé, kteří místo výtahu používají schody, mají méně cholesterolu v krvi, lépe dýchají, mají zdravější srdce a méně váží. Vyplývá to z výzkumu britské University of Ulster.

- Nastavte si monitor. Špatné umístění monitoru může způsobit bolesti hlavy, únavu a dlouhodobé bolesti krku, zad, ramen či zápěstí. Vyplývá to například z výzkumu norské Kongsberg College of Engineering. Ujistěte se proto, že máte horní část obrazovky v úrovni svých očí.

- Pořiďte si pokojové rostliny. Živé rostliny v kanceláři čistí a zvlhčují vzduch. Výzkum National Institute of Occupational Health v Oslu potvrdil, že pozitivně působí na nos, krk a kůži. Kromě toho mají i pozitivní psychický vliv.

- Rozumně řiďte e-mail. Podle výzkumu britské Paisley University trpí každý třetí zaměstnanec stresem z elektronické pošty. Někteří kontrolují svou schránku až čtyřicetkrát za minutu a mají neustálou potřebu okamžitě reagovat. Snažte se proto raději kontrolovat poštu například dvakrát denně v době, kterou si vyčleníte speciálně na tuto činnost.

- Uvolněte emoce. Nahromaděné emoce nejsou člověku prospěšné, mohou vyústit v deprese nebo onemocnění srdce. Studie z roku 2003 publikovaná v britském časopise Stress and Health doporučuje vést si „emocionální deník“, jehož prostřednictvím vyventilujete své pocity.

- Vyzdobte si kancelář. Správné osvětlení a barvy mohou zlepšit náladu a omezit bolesti hlavy. Lidé pracující v kancelářích, kde převládá bílá nebo modrozelená barva, jsou například výkonnější a spokojenější než ti, v jejichž kanceláři převládá červená. Vyplývá to z výzkumu americké University of Texas.

- Pečlivě si vyberte stůl. Zvolte si místo u okna, kde je více světla, které podpoří vaši dobru náladu. Naopak si nesedejte vedle tiskárny, která má špatný vliv na plíce. Vyplývá to z výzkumů švédského Lund Institute of Technology a australské Queensland University of Technology.

- Zvažte, zda nebudete raději pracovat sami na sebe. Je to velký krok. Výzkum publikovaný loni v britském časopisu Journal of Occupational Health Psychology však ukázal, že podnikatelé vykazují větší spokojenost a menší stres v práci.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online