11 cest k posílení energie

Únava je jedním z největších problémů moderního života. Většina lidí však tento problém řeší špatně, když hledá nějaký zázračný lék. Jak tedy získat více energie?

- Přijímejte méně kalorií. Když jíme, naše tělo soustředí energii do trávení. Nepřejídejte se proto. Snížení příjmu kalorií o čtvrtinu prokazatelně prodlužuje život.

- Nevynechávejte snídani. Studie ukazují, že lidé, kteří snídají, lépe plní své úkoly, přemýšlejí jasněji, mají více energie a menší tendenci k nadváze. Jezte také proteiny. Snídaně s vysokým obsahem proteinů dokáže povzbudit metabolismus na více než 24 hodin. Ideální proteinová snídaně by měla zahrnovat vejce a misku ovesné kaše. Vyhněte se toustům a bramborům.

- Spěte. Spánek obnovuje hladinu důležitých hormonů a biochemických látek. I jedna hodina chybějící ho spánku poškozuje úsudek, snižuje výkonnost a hladinu energie. Snažte se proto chodit spát o hodinu dříve než normálně. Je to efektivnější, než si přispat.

- Cvičte. Držte se následujících doporučení, která můžete realizovat téměř kdekoli v časovém úseku nepřekračujícím 20 minut: uběhněte míli, udělejte několik dřepů, kliků nebo protáhnutí. V práci také můžete chvíli skákat s nohama a rukama k sobě a od sebe (tzv. panák) nebo vyběhnout schody.

- Používejte potravinové doplňky. Potravinové doplňky mohou odstranit potíže s metabolismem. Doplnit energii pomáhá například koenzym Q10, vitamín D nebo B-komplex.

- Proveďte detoxikaci organismu. Přibližně na týden se zbavte veškerého cukru, nikotinu, alkoholu, kofeinu a chemikálií. Omezte svůj jídelníček na ovoce, zeleninu, ryby či netučné maso.

- Bojujte proti stresu. Věnujte se meditaci nebo dechovým cvičením. Dopřejte si teplou koupel, procházku v lese nebo jen určitý volný čas na odpočinek a načerpání sil.

- Sledujte svou štítnou žlázu. Lidé s nedostatečnou funkcí štítné žlázy trpí mimo jiné i nedostatkem energie. Nechte se proto prohlédnout lékařem.

- Dopřejte si slunce. Sluneční záření dodává lidskému tělu vitamín D, který je spojován s vyšší tělesnou výkonností a lepší náladou. Dopřejte si proto alespoň deset minut slunce třikrát týdně.

- Naučte se organizovat. Hladina energie souvisí také s počtem věcí, které nepotřebujeme. Čím více nechtěných, nepoužívaných a nepotřebných věcí shromažďujeme, tím méně energie máme. Najděte si proto čas na organizování své činnosti a úklid.

- Zůstaňte ve spojení. Lidé, kteří si udrží vysokou hladinu energie a pevné zdraví do vysokého věku, uvádějí společenské vazby jako jeden z nejdůležitějších faktorů.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com