4 vánoční rady pro rodiče

Vánoční svátky mohou být pro rodiče stresující, zejména pokud se potýkají s nedostatkem finančních prostředků na dárky. Do toho přichází nedostatek času a další stresující faktory. Lidé se vánočního stresu zbavují různě, často pomocí jídla a pití. To ale není zdravé. Existují jiná a dlouhodoběji efektivnější prostistresová opatření.

- Vyjasněte si očekávání. Promluvte se svými dětmi o dárcích a aktivitách, které mohou o Vánocích očekávat. Pokud jsou vaším problémem peníze, buďte otevření. V závislosti na věku dětí je to příležitost, jak jim ukázat hodnotu peněz. Buďte také realističtí. Postupujte s malých konkrétních krocích, nenechte se zahltit nesplnitelnými úkoly.

- Udržte věci v perspektivě. Snažte se nahlížet na stresující situace v širším kontextu a udržovat dlouhodobou perspektivu. Totéž učte své děti, včetně ujasnění, jaké druhy a množství dárků mohou dostat.

- Udržujte vztahy. Dobré vztahy s rodinou a přáteli jsou důležité. Berte proto svátky jako příležitost strávit čas se svými blízkými. Můžete také nabídnout pomoc místní charitě nebo pomoci někomu potřebnému, a ukázat tak svým dětem hodnotu pomoci druhým.

- Starejte se také o sebe. Vnímejte vlastní potřeby a pocity o svátcích. Podnikejte aktivity, které si vaše rodina dokáže užít a pomohou jí k relaxaci.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association