5 tipů pro řízení stresu

Stres je nevyhnutelnou součástí života. To, jak na něj budeme reagovat a jak jej dokážeme řídit, je však plně pod naší kontrolou. Mezi nejvíce stresující prostředí patří zaměstnání. Pojí se s ním obavy o udržení práce, nutnost vypořádat se s velkým objemem činnosti, dojíždění apod.

Je prokázáno, že stres má negativní dopady na lidské zdraví a život. Může vést až k onemocnění srdce nebo také k poškození mezilidských vztahů. Článek shrnuje pět rad, jak lépe řídit stres.

- Dejte si pauzu. Dopřejte si chvíli pro načerpání energie. I malé vytržení ze stresující situace pomůže lépe dýchat a získat novou perspektivu.

- Rozmazlujte se. V průběhu dne si dopřávejte příjemné momenty. Nemusí být nijak propracované ani dlouhé. Může to být například šálek čaje nebo nákup něčeho malého.

- Jednejte organizovaně. Příliš mnoho úkolů komplikuje rozvrhování práce. Udělejte si proto seznam všech úkolů a seřaďte je podle priorit.

- Nepřijímejte další odpovědnost. Nebojte se říci ne úkolům, které byste již nezvládli. Nebudete kvůli tomu působit neschopně.

- Hledejte pomoc. Uvědomte si, že nemůžete zvládnout všechno a neostýchejte se požádat o pomoc, ať už to bude pomoc kolegy v kanceláři nebo přátel, s nimiž si můžete popovídat.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com