7 hloupých důvodů, které vedou k pracovním úrazům

Ilustrační snímek

Podle zprávy amerického serveru Business & Legal Reports utrpí čtyřicet procent zaměstnanců pracovní úraz v průběhu prvního roku svého působení u daného zaměstnavatele. Novým zaměstnancům totiž chybí potřebné znalosti a zkušenosti. Jak tedy může zaměstnavatel chránit své nové lidi před úrazy? Článek popisuje základní důvody, proč se noví zaměstnanci v práci zraní.

- Zaměstnavatelé předpokládají, že noví zaměstnanci vědí víc než ve skutečnosti a díky zdravému rozumu se vyhnou úrazům. Nejde o to, že by noví zaměstnanci byli hloupí. Nemusejí ale vědět, jak uplatnit své znalosti a zkušenosti vzhledem k bezpečnosti v novém pracovním prostředí. Je rozdíl v tom, když někdo vykonává danou práci dlouhé roky a někdo k ní přijde nově.

- Noví zaměstnanci se často bojí klást otázky. Obávají se, že budou vypadat hloupě nebo že by dokonce mohli dostat výpověď. Týká se to zejména mladých zaměstnanců. Úkolem vedoucích je proto připomínat zaměstnancům, že jakékoli otázky jsou vítány, nebudou-li si něčím jistí. Z otázek se učí obě strany.

- Noví zaměstnanci nemusejí plně rozumět potřebě použití osobních ochranných pomůcek nebo nevědí, jak je používat. Statistiky ukazují, že přibývá úrazů způsobených nenošením ochranných pomůcek, kterým lze předcházet prevencí.

Mezi další příčiny pracovních úrazů nových zaměstnanců patří nové pracovní prostředí, s jehož nebezpečími nejsou seznámeni nebo nevědí, jak jednat v případě stavu nouze. Dále je to školení, které se soustředí na to, co v dané pozici dělat, ale nezdůrazňuje nebezpečí, kterým je třeba se vyhnout, nebo neznalost nebezpečných látek na novém pracovišti. Velkým nedostatkem je i to, když pracoviště nedává najevo, že bezpečnost je pro ně prioritou.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com