Americké firmy pomáhají zaměstnancům ke zdraví

V USA se rychle rozvíjí odvětví wellness poradců a konzultantů. Souvisí to se snahou firem o zvýšení produktivity a kontrolu nad zdravotními náklady zaměstnanců, které se snaží naučit zdravějšímu způsobu života. Studie Duke University z dubna tohoto roku potvrdila, že obézní zaměstnanci vyžadují vyšší zdravotní náklady a zameškají více pracovních dní než jejich štíhlejší kolegové.

Zatímco doposud nabízely firmy zejména programy vzdělávání a poradenství pouze nejpotřebnějším zaměstnancům, dnes se zaměřují na širší okruh lidí i témat. Sílí trend nejen vzdělávat, ale aktivněji se zapojovat do pomoci lidem. Mezi nečastější metody pomoci patří následující.

- Zavolej. Metoda telefonických konzultací a vzdělávacích brožur při řízení zdraví se osvědčila. Máte otázku o krevním tlaku nebo se snažíte udržet pod kontrolou svou cukrovku? Konzultant na telefonu, najatý vaším zaměstnavatelem, vám pomůže doporučením.

- Hýbej se. Tělocvičny a fitness centra přímo v areálech firem dnes zaměstnávají osobní trenéry, kteří sledují také zdravotní stav zaměstnanců. Už jen to, že firma tělocvičnu zřídí, však vysílá signál, že má zájem o zdraví svých lidí.

- Řekni „á“. Zaměstnavatelé dnes zajišťují svým lidem vyšetření zdravotních rizik, aby se dozvěděli, jaké chronické problémy jim mohou hrozit. Zaměstnanci, kteří vyšetření podstoupí, často dostávají odměny.

- Podívej se na web. Internetové stránky wellness společností obsahují množství důležitých informací, od kvízů a rad až po on-line koučování a poradenství. Některé přicházejí dokonce s individuálními cvičebními plány a jídelníčky, které lze stáhnout do mobilních zařízení pro snadnou kontrolu.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork