Amputace, probodnutí kůlem a další černý humor o bezpečnosti práce

Vládní organizace Workplace Safety and Insurance Board (WSIB) v kanadském Ontariu se rozhodla upozornit na problémy bezpečnosti práce netradičním způsobem. Jelikož chce informovat především mladé zaměstnance, založila animované webové stránky s hlavním hrdinou Scottem – lenochem s obvázanou rukou, kde v různých situacích vystupuje například sprostý šéf, zaměstnanec s kovovou tyčí vraženou do hlavy nebo pes, který pije krev ze země.

Stránka nazvaná Prevent-itville má být dostatečně pobuřující na to, aby přilákala pozornost mladých lidí, kteří na ni navíc odkážou i své známé. Další pobídkou k návštěvě jsou ceny za správné vyplnění kvízu o bezpečnosti práce. Vylosovaní šťastlivci mohou získat mobilní telefony, MP3 přehrávače, konzole Xbox nebo stipendia.

Autorem stránek je karikaturista J. J. Sedelmaier. Snaží se zprostředkovat důležitá bezpečnostní sdělení, jako například to, že mezi základní práva zaměstnance patří možnost odmítnout práci v nebezpečných podmínkách. Studenti se zde mohou zúčastnit soutěže o nejlepší video s tématikou bezpečnosti práce. Je zde i vzdělávací sekce, kde se mladí zaměstnanci mohou seznámit se svými právy nebo projít animovaným kurzem bezpečnosti práce. Vše probíhá v duchu černého humoru. Když například najedete myší na postavu Scotta, zvedne pahýl své ruky a řekne: „Bezpečnost především… zejména při práci se salámem.“

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com