Bdělé snění špatné není

Bdělé snění se obecně vnímá jako ztráta času. Má však i své pozitivní stránky. Když někdo sní přes den, rozhodně to neznamená, že je povaleč. „Na bdělé snění se nahlíží negativně, protože představuje nicnedělání ve společnosti, která zdůrazňuje produktivitu,“ vysvětluje klinický hypnoterapeut z Los Angeles John McGrail. „Jsme pod stálým tlakem pracovat, něco vytvářet a uspět.“

Ve skutečnosti je bdělé snění prospěšné a dokáže naopak podporovat produktivitu. Navíc je to aktivita, jíž se přirozeně věnuje naprostá většina lidí. Psychologové odhadují, že bdělým sněním trávíme třetinu až polovinu dní, i když jeden bdělý sen trvá jen několik minut.

Bdělé snění pomáhá:

- relaxovat. Podobně jako meditace uvolňuje mysl, představuje malou přestávku na uvolnění tlaku a odreagování. Je také velmi účinné při kontrole úzkosti a fobií.

- řešit konflikty. Když si v hlavě přehráváme konflikty s jinými lidmi, přemýšlíme nad nimi a přicházíme na další možnosti jednání. Učíme se tak přecházet budoucím konfliktům.

- udržovat vztahy. Při bdělém snění sníme o lidech, které máme rádi. Představujeme si, jak s nimi sdílíme dobré zprávy, své úspěchy i neúspěchy.

- podporovat produktivitu. Když si dovolíme několik minut snění denně, budeme dlouhodobě produktivnější. Získáme tak lepší náladu, vyčistíme mysl a můžeme lépe pokročit se svými povinnostmi.

- upevnit naše myšlenky a hodnoty. Když sníme o tom, jak někoho přesvědčit k něčemu, čemu sami silně věříme, poznáváme blíže sami sebe a své postoje.

- podpořit kreativitu a dosahovat cílů. Krása bdělého snění spočívá v tom, že nic není nemožné. Sníme o věcech, kterých bychom rádi dosáhli a můžeme při tom najít vhodné cesty.

- zbavit se nudy. Lidé s monotónní prací využívají bdělého snění k udržení stimulace svých mozků a úspěšnému zvládnutí dne.

Neznamená to, že bdělé snění nemá negativní vlivy. Jedná se například o fanatické myšlení nebo přílišnou izolaci osamělých lidí. Je proto třeba udržovat je v přínosných mezích.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health