Bezpečnost práce mladistvých

Když minulý týden došlo ve Washingtonu k tragickému úmrtí tří náctiletých zaměstnanců, zvedla se opět diskuse o bezpečnosti a ochraně práv mladistvých na pracovišti. Odborníci hovoří o tom, že tragédiím lze předcházet tím, že se mladiství vyvarují nebezpečných pracovních aktivit. Jsou totiž dvakrát více náchylní k pracovním úrazům mezi dospělí zaměstnanci.

Mladiství si nejčastěji přivozují zranění jako řezné rámy, výrony a popáleniny, jak pracují v restauracích, obchodech s potravinami a obchodních domech, zdravotnických zařízeních, zábavních parcích, rekreačních oblastech nebo v zemědělství. Výrazně ohroženi jsou také zlomeninami, nervovými otřesy, amputacemi i smrtelnými úrazy. Toto je několik konkrétních rad (kromě toho, že by konkrétní zaměstnání měli dětem schvalovat rodiče):

- Mladiství kolem 15 let by měli vykonávat méně náročné činnosti jako administrativní činnost, práci na pokladně, doplňování zboží do regálů, balení potravin, úklid na pracovišti atd. bez použití nebezpečných nástrojů.
- Práce mladistvých ve věku 16 až 17 let již může zahrnovat vaření, pečení, krajinné úpravy, mytí oken nebo opravářské činnosti.
- Obecně je třeba používat pomůcky na ochranu očí a rukou.
- Mladiství by dále neměli pracovat s chemikáliemi, pesticidy a výbušninami.

**Datum vydání:** VIII/2003
Zdroj: Occupational Hazards - bezpečnost práce a ergonomie ve firemních programech, legislativa, řízení, zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Occupational Hazards