Bojí se vaši zaměstnanci létání?

Strach z létání diskriminuje, nebo přinejmenším zatěžuje, kariéru milionů Američanů. Je také znám jako aviafobie. Kvůli této fobii se řada zaměstnanců není schopna účastnit jednání, školení atd. a obvykle to velice škodí jejich kariéře, neboť ovliňuje produktivitu a vztah se zaměstnavatelem.

Podle nedávného průzkumu USA TODAY/CNN/Gallup by bylo 27 % dotázaných ve stresu, pokud by mělo zítra někam letět a 9 % by se „velmi obávalo“.

Mohou se aviafobici léčit?

Většina těchto lidí se bojí ztráty kontroly, stísněných prostor v letadle, výšky, nehody nebo toho, že začnou panikařit. Co se týče nehod je ale létání stále mnohem bezpečnější než běžné cestování autem. Podle odborníků mohou být téměř všichni úspěšně léčeni a překonat svůj strach. Procento úspěšnosti je více než 90 %.

Když se problémy nedají řešit

Podle psychologa J. Weavera se firmy zbavují zaměstnanců, kteří se bojí létat. Takovýto scénář může například nastat, když malou firmu, kde pracuje někdo, kdo občas létá a bojí se, koupí větší firma, která pak po tomto zaměstnanci vyžaduje častější lety. Z výsledků průzkumu vyplývá, že z 95 % firem, které oslovila American Management Association, přiznává 13 %, že strach z létání u jejich zaměstnanců ovlivnil jejich provoz. Ti z postižených, kteří vyhledají pomoc, tak obvykle činí když si uvědomí, že jejich „handicap“ ohrožuje jejich kariéru. Často hledají pomoc před služební nebo i soukromou cestou, když jsou povýšeni a očekávají větší pravděpodobnost potřeb vycestovat atd. Více než 60 % aviafobiků se snaží svůj problém řešit alkoholem nebo sedativy (průzkum z roku 1997). Alkohol sice může znamenat jisté uvolnění, následky pro případné obchodní jednání po přistání jsou ale přirozeně nevhodné.

-av-

Zdroj: Society for Human Resource Management - největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Society for Human Resource Management