Bolí vás záda? Podívejte se, na čem a jak sedíte

Většina lidí pracujících v kanceláři denně několik hodin sedí, což není zrovna nejzdravější. Trpí záda, nohy i žilní systém. Jediným řešením je správně nastavená a používaná kvalitní židle.

Člověk by měl mít i při sezení neustálý pohyb, tím se odbourá strnutí těla a statické zatížení. Dynamické sezení umožňuje tzv. synchronní sedací mechanismus židle, který automaticky přizpůsobuje zádové a sedací opěrky židle pohybům těla a umožňuje současný pohyb sedáku a zádové opěry.

Vhodné nastavení sedadla je takové, kdy se chodidla dotýkají celou plochou podložky a kolenní kloub svírá úhel 90°. Úhel mezi sedákem a opěradlem by nikdy neměl být menší než 90°.

Sezení v několika dimenzích nabízejí balanční židle, které napodobují oblíbený gymnastický balon. Na rozdíl od míče na nich lze vydržet sedět celý den. Židle finguje na principu neustálého balancování všemi směry. Do aktivního sezení se tak zapojují do té doby nepoužívané zádové svaly. Krevní oběh probíhá zcela neomezeně a je podporován neustálým pohybem sedací plochy, zvyšuje se obsah kyslíku v krvi. Soustavným pohybem nohou se podporuje žilní oběh krve.

-hp-

Zdroj: Novinky.cz - on-line magazín deníku PRÁVO & portálu Seznam.cz
Zobrazit přehled článků ze zdroje Novinky.cz