Británie: Nejčastější příčinou dlouhodobých absencí je stres

Stres letos poprvé překonal muskuloskeletální problémy a stal se nejčastější příčinou dlouhodobé pracovní neschopnosti manuálně i duševně pracujících Britů. Vyplývá to ze studie britské profesní organizace personalistů Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) a společnosti Simplyhealth. Přispívá k tomu především rostoucí objem práce a přetrvávající obavy ze ztráty zaměstnání.

Studie s názvem Absence Management ukázala, že meziroční nárůst absencí v důsledku problémů s duševním zdravím pozorují čtyři z deseti zaměstnavatelů. Pokles naopak zaznamenalo jen 12 procent z nich. Největší nárůst absencí způsobených stresem zažívají organizace ve veřejném sektoru, který prochází zásadními změnami v důsledku reorganizace.

Poradkyně CIPD Jill Millerová zdůrazňuje v tomto smyslu roli liniových manažerů. „Linioví manažeři by se měli soustředit na obnovení důvěry svých zaměstnanců a otevřenou komunikaci během procesu změn, aby se vyhnuli zbytečnému stresu a potenciálním absencím. Měli by také být schopni rozpoznat první příznaky toho, že se jejich lidé dostávají pod přílišný tlak nebo mají problémy se zvládáním své práce, a poskytovat jim odpovídající podporu.“

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management