Británie: První zaměstnanec se soudí za propuštění kvůli profilu na sociální síti

Ilustrační snímek

Čtyřiatřicetiletý John Flexman je prvním Britem, který stanul před soudem s žalobou na svého zaměstnavatele kvůli donucení k odchodu z firmy na základě zveřejnění svého životopisu na sociální síti LinkedIn. Na plynárenské společnosti BG Group, pro níž do nedávna pracoval jako HR manažer, žádá stovky tisíc liber. Informoval o tom list The Daily Telegraph.

Flexman si zřídil profil na síti LinkedIn, kde kromě zveřejnění svého CV zaškrtl také to, že má zájem o „kariérní příležitosti.“ V době dovolené, kterou trávil ve Spojených státech, se mu ozval jeho nadřízený s příkazem životopis odstranit. Po návratu jej čekalo interní disciplinární řízení pro nevhodné používání sociálních sítí. Výsledkem byl seznam disciplinárních opatření a hrozba výpovědi, neodstraní-li ze svého profilu vše kromě názvu a délky trvání své pracovní pozice u BG Group. Flexman se proto rozhodl pro své zákonné právo na rezignaci (tzv. constructive dismissal). Znamená to odchod z firmy v důsledku nevhodného chování zaměstnavatele, přičemž lze nárokovat kompenzaci za nezákonné propuštění.

BG Group argumentuje porušením interních pravidel o střetu zájmů, k němuž došlo, když Flexman zaškrtl políčko se zájmem o kariérní příležitosti. Dále jej obviňuje ze zveřejňování interních informací v životopise. Flexman se hájí tím, že informace o tom, jak se mu podařilo snížit přirozený úbytek zaměstnanců, jsou veřejné pro všechny, jelikož byly uvedeny ve výroční zprávě společnosti. Dále uvádí, že 21 jeho kolegů včetně manažera disciplinárních řízení zaškrtlo na LinkedInu totéž políčko a vyšetřováni nebyli.

Případ vzbudil odborný zájem a vyvolal širší veřejnou diskusi o možnostech používání sociálních sítí zaměstnanci. Výsledek soudního řízení zatím není znám, jelikož jednání bylo odročeno.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk