Británie sleduje druhý případ obvinění firmy ze zabití zaměstnance

Ve Velké Británii proběhlo předběžné slyšení ve věci teprve druhého případu obvinění firmy ze zabití zaměstnance. Institut trestní odpovědnosti firem je pro Brity stále novinkou, i když jej upravuje zákon již z roku 2007. Jako první byla zatím letos v únoru odsouzena společnost Cotswold Geotechnical Holdings za zabití sedmadvacetiletého geologa Alexe Wrigha, který se v roce 2008 stal obětí sesuvu půdy na stavební parcele ve městě Stroud.

Za porušení zákona známého jako Corporate Manslaughter and Homicide Act dostala společnost Cotswold Geotechnical Holdings pokutu ve výši 385 000 liber. To však šlo pouze o malou firmu s méně než pěti zaměstnanci. Nyní je s napětím sledováno, jak dopadne druhý případ, kdy už se jedná o firmu střední velikosti, která zaměstnává více než stovku lidí.

Společnost Lion Steel Equipment se sídlem v Manchesteru nyní čelí obvinění ze zabití Stevena Berryho, který zemřel v roce 2008 po pádu z nestabilního střešního panelu na jednom z firemních provozů. Tři ředitelé firmy jsou navíc obviněni z porušení pravidel bezpečnosti práce dle zákona Health and Safety Act. O případ se vedle právníků zajímají i profesionálové v oblasti BOZP a ředitelé firem.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management