Britové plánují omezení kouření i v práci

V souvislosti se zákazem kouření v uzavřených veřejných prostorách, který právě začal platit ve Velké Británii, se také zaměstnavatelé chystají omezit zaměstnancům přestávky na kouření. I když nikdy neexistovalo smluvní právo zaměstnance na kouření v práci, firmy chtějí využít nového zákazu i na pracovištích.

Zaměstnanci, kteří by se chtěli bránit, to podle právníků budou mít složité. Mohou sice napadnout zaměstnavatele za nedodržování směrnic o pracovní době, které jim dávají právo na dvacetiminutovou přestávku, uspět u soudu však není příliš reálné.

Výzkum poradenské společnosti Consult GEE mezi 250 britskými firmami ukázal, že více než polovina zaměstnavatelů považuje zákaz kouření za impuls k tomu, aby jejich zaměstnanci přestali kouřit. Téměř tři čtvrtiny z nich však zároveň nejsou připraveny poskytnout těmto zaměstnancům placené volno nebo jinou podporu při odvykání. Odborová organizace TUC proto firmám doporučuje, aby k zákazu přistupovaly citlivě a nepoužívaly jej jako hůl na bití kuřáků mezi svými lidmi.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues